ua en ru

НБУ визначив 8 системно важливих банків

НБУ визначив 8 системно важливих банків Джерело фото:hvylya.net

Національний банк України визначив вісім системно важливих банків на 1 грудня. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.

"Згідно з постановою № 863 системно важливими на 01.12.2014 визначено 8 банків: ПАТ КБ "Приватбанк", АТ "Ощадбанк", АТ "Укрексімбанк", АТ "Дельта Банк", АТ "Райффайзен Банк Аваль", ПАТ "Укрсоцбанк", ПАТ "Промінвестбанк", АТ "Сбербанк Росії", - йдеться в повідомленні.

НБУ обіцяє, що визначення системно важливих банків буде здійснюватися щорічно з застосуванням багатофакторної математичної моделі, що базується на критеріях системної важливості. Такими критеріями є загальний розмір активів, зобов'язань юридичних і фізичних осіб, системні взаємозв'язки в банківській системі (обсяг міжбанківського кредитування) і обсяг кредитування найважливіших секторів економіки.

Підкреслюється, що визначення банків як системно важливих не передбачає обов'язкового прийняття рішення щодо участі держави в капіталі цих банків. Таке рішення залишається за Міністерством фінансів України.

Найближчим часом НБУ має намір завершити розробку нормативно-правових актів щодо регулювання та нагляду за системно важливими банками.

Постанова № 863 набирає чинності з 01 січня 2015 р.

Нагадаємо, НБУ в 2014 р. рефінансував банки на 110 млрд грн.

Нацбанк вивів з ринку 7 банків за відмивання грошей.