ua en ru

НБУ незадоволений реалізацією заставного майна ФГВФО

НБУ незадоволений реалізацією заставного майна ФГВФО Фото: Національний банк України

Із 428 узгоджених об'єктів реалізовано на даний момент тільки 36

Національний банк України (НБУ) вважає процес реалізації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) об'єктів заставного майна, не ефективним. З моменту затвердження першої постанови регулятора (19 серпня 2015 року) було погоджено 428 об'єктів на суму 2 млрд 760,89 млн гривень, з яких фонд реалізував тільки 36 (на 256,33 млн гривень), або близько 8%. Про це повідомив Ігор Будник, директор департаменту управління ризиками НБУ на прес-конференції регулятора, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вважаємо, що процес реалізації застав ФГВФО вкрай не ефективний і несе в собі значні корупційні ризики. Зараз ми покладаємо надії на створення у фонді консолідованого офісу", - зазначив Будник і додав, що фонду на даний момент заважають такі проблеми, як формальний підхід до оцінки заставного майна та распорошена реалізація об'єктів, яка проходить на десятках різних торговельних майданчиків. Будник: "Ми неодноразово повідомляли фонду, що хотіли б консолідувати процес реалізації на одній або декількох майданчиках".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ розраховує на 13 млрд гривень від погашень кредитів рефінансування за рахунок застав у 2016.