ua en ru

НБУ не підтримує законопроекти щодо заборони відкриття валютних депозитів та оподаткування вкладів

Національний банк України (НБУ) не підтримує законопроекти №2400 "Про внесення змін до ст. 2 закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо банківських вкладів фізичних осіб", яким передбачається введення заборони на відкриття депозитів в іноземній валюті, та №2401 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо банківських вкладів фізичних осіб", яким пропонується ввести норму щодо оподаткування частини доходів фізичних осіб з 1 січня 2014 р., отриманих у вигляді процентів на поточні або депозитні банківські рахунки, у розмірі 25%. Про це заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков, повідомляє прес-служба Нацбанку.

"Керівництво НБУ висловлює стурбованість спробами політизації суто економічних питань. Згадані вище ініціативи, на жаль, є результатом недостатньо глибокого опрацювання питань, по яким пропонуються законодавчі новації. Тому Національний банк України закликає політичних діячів ретельно аналізувати наслідки будь-яких законопроектів, внесених по банківській і фінансовій системі, і виходити в своїй діяльності з принципу однозначної пріоритету забезпечення стабільності фінансової системи країни і поваги до її громадянам", - заявив Новіков.

Представник НБУ підкреслив, що регулятор в цілому не підтримує вищезазначені ініціативи.

"Навпаки, політика Національного банку України спрямована на стимулювання збільшення депозитної бази відповідно до світової практики. Так, тільки за січень-лютий поточного року приріст депозитів фізосіб становив близько 15 млрд грн, що свідчить про зростання довіри до банківської системи", - підкреслив директор юридичного департаменту НБУ.

Регулятор закликав політичних діячів ретельно аналізувати наслідки будь-яких законопроектів з питань банківської та фінансової системи, що вносяться до Верховної Ради України, і дотримуватися у своїй діяльності принципу однозначного пріоритету забезпечення стабільності фінансової системи країни та поваги до її громадян.

Читайте також: Введення податку на депозити та заборона валютних вкладів збільшить обсяг коштів поза банками, - АУБ.