ua en ru

НБУ має намір перерахувати до держбюджету 38,164 млрд гривень

НБУ має намір перерахувати до держбюджету 38,164 млрд гривень Фото: Національний банк України

16 млрд гривень буде спрямовано на збільшення загальних резервів регулятора

Національний банк України (НБУ) має намір перерахувати до державного бюджету 38,164 млрд гривень прибутку, згідно з результатами консолідованої фінансової звітності за 2015 рік, яка повинна бути затверджена радою НБУ. Це на 164 млн гривень більше, ніж було заплановано у держбюджеті на поточний рік. Про це йдеться у повідомленні на сайті регулятора.

Чисті доходи Нацбанку, основним джерелом яких стали відсотки по цінних паперах, у минулому році склали 85,2 млрд гривень. За вирахуванням витрат на виплату відсотків за депозитними сертифікатами і резервів, чистий процентний дохід НБУ склав 43,2 млрд гривень.


Витрати регулятора в 2015 році (без обліку процентних та комісійних витрат) склали 3,9 млрд гривень. Ці кошти були використані на утримання персоналу, виготовлення національної валюти, а також на господарські потреби.

Фінансовий результат НБУ у минулому році склав 81,4 млрд гривень.

Прибуток центрального банку країни склав 54,2 млрд гривень, з яких після затвердження фінзвіту Радою НБУ, 38,164 млрд гривень буде перераховано до держбюджету, а 16 млрд гривень – на збільшення загальних резервів регулятора.

Зобов'язання Нацбанку склали 726,3 млрд гривень, збільшившись на 46%. Також на 52% збільшився капітал банку до 122,8 млрд гривень.

Як повідомляє регулятор, Рада банку ще не сформована президентом та Верховною Радою України, а повноваження її попереднього складу закінчилися 10 вересня 2015 року.

Як повідомлялося раніше, НБУ подав позов на нардепа за поширення неправдивої інформації.