ua en ru

НБУ почне діагностику 40 банків у травні 2016 року

НБУ почне діагностику 40 банків у травні 2016 року Фото: Національний банк України

У 2017 році регулятор очікує від банків вихід на операційний прибуток

Національний банк України (НБУ) планує в травні 2016 року почати діагностику 40 банків, а також діагностику операцій з пов'язаними особами по всій банківській системі. Про це заявила Катерина Рожкова, директор департаменту банківського нагляду Нацбанку на щомісячній нараді з топ-менеджерами найбільших банків, повідомляє прес-служба регулятора.

За словами Рожкової, одним з напрямків роботи НБУ в поточному році стане впровадження нагляду на консолідованій основі. Крім того, регулятор очікує, що в 2017 році банки вийдуть на операційний прибуток.

У повідомленні говориться, що в минулому році, НБУ завершив діагностику першої двадцятки банків. На сьогоднішній день по трьом банкам затверджених результатів ще немає. З 20 перевірених банків, 4-м докапіталізація не потрібна, 5 банків вже виконали програму докапіталізації, передбачену на 3 роки. Зараз проводиться активна робота щодо 6 банків і до них приєднаються ще 3 фінустанови, після затвердження їх результатів. По 2 банкам робота на завершальній стадії узгодження програми

Також, за словами заступника голови НБУ, Якова Смолія, в поточному році будуть посилені вимоги до капіталізації фінансових установ, які мають намір здійснювати перекази грошей, і розкриття кінцевих власників платіжних систем, так і банків - учасників платіжних систем. Він зазначив, що в 2016 році НБУ планує продовжити роботу над розвитком Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), максимально збільшити кількість банкоматів і торгових терміналів, які приймають оновлені платіжні картки НСМЕП.

В планах НБУ на 2016 рік також розширення мандата регулятора на регулювання небанківського фінансового ринку.

Крім того, Нацбанк спільно з Міністерством фінансів України готує стратегію розвитку державних банків до 2020 року, яка передбачає перехід "Укрексімбанку" і "Ощадбанку" до роботи виключно на конкурентних та комерційних засадах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ розширив критерії визначення банків, які відносяться до іноземним банківським групам.