ua en ru

НБУ, Мінфін, НКЦПФР та ЄБРР підписали меморандум про розвиток місцевих ринків капіталу України

НБУ, Мінфін, НКЦПФР та ЄБРР підписали меморандум про розвиток місцевих ринків капіталу України Фото: Національний банк України

Розвиток місцевого ринку капіталів буде сприяти залученню інвестицій в країну, впевнені підписали меморандум сторони

Національний банк України (НБУ) спільно з Міністерством фінансів України (Мінфін), Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) і Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали меморандум про співпрацю в розвитку місцевих ринків капіталу України. Про це повідомила прес-служба регулятора.

За даними Нацбанку, мета цього меморандуму - посилити співробітництво між Україною та ЄБРР в справі розвитку ефективного місцевого ринку капіталу. Це, в свою чергу, сприятиме залученню в країну інвестицій.

Згідно з меморандумом, основними напрямами майбутньої співпраці стануть:
- Оновлення зробленої ЄБРР в 2011 р. оцінки потреб українського ринку капіталу
- Сприяння ефективній мобілізації капіталу в економіці України
- Підтримка розвитку та поліпшення розрахунково-депозитарної інфраструктури, нових інструментів ринків капіталу, як альтернативу банківському сектору, включаючи сек'юритизацію і забезпечені облігації.
- Визначення стратегії для сприяння ліквідності і торгівлі інструментами ринків капіталу, в тому числі аналіз емісійних процесів та побудова кривої дохідності.
- Надання подальшої допомоги у розробці нормативно-правової бази ринку деривативів, а також нарощування потенціалу регуляторних органів, судових органів та учасників ринку.
- Підтримка розвитку нормативно-правової бази з метою забезпечити вчинення міжнародними фінансовими організаціями, зокрема ЄБРР, емісії облігацій в Україні.

За словами заступника голови НБУ Олега Чурия, слова якого наводить прес-служба, цей документ відкриває додаткові можливості для розвитку місцевих ринків капіталу і дозволить отримати підтримку і супровід операцій ЄБРР, методологічну допомогу або технічну співпрацю.

Нагадаємо, раніше Глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва пообіцяла зняти валютні обмеження після реструктуризації держборгу України.