ua en ru

НБУ констатував зростання обсягів кредитування у нацвалюті у листопаді

НБУ констатував зростання обсягів кредитування у нацвалюті у листопаді Фото: обсяги банківського кредитування збільшуються (sberbank.ua)

Депозитний портфель банків не змінився

У листопаді банки продовжували нарощувати кредитування в національній валюті. Про це йдеться в огляді Національного банку України "Грошово-кредитна статистика" за листопад 2017 року.

Так, порівняно з жовтнем портфель гривневих кредитів банків збільшення на 0,7% до 553 млрд гривень, за рахунок нарощування кредитування населення. Обсяг гривневих кредитів домогосподарств порівняно з жовтнем зріс на 2,7%, а з початку року на 27,1%, до 94,7 млрд гривень. Обсяг гривневих кредитів бізнесу на кінець листопада склав 457,3 млрд гривень, що на 0,3% перевищує обсяг за результатами жовтня і на 6,6% з початку року.

Обсяг залишків за кредитами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) продовжував скорочуватися як за рахунок домогосподарств, так і бізнесу.

В результаті загальний портфель кредитів домогосподарств зменшився порівняно з жовтнем - на 2,1% до 160,1 млрд гривень, тоді, як бізнесу дещо зріс - на 0,5% до 828 млрд гривень відповідно.

У той же час у листопаді загальний портфель депозитів у банківській системі України залишився практично на рівні попереднього місяця (скоротився на 0,4% до 856,3 млрд гривень). Це відбулося за рахунок зменшення обсягу депозитів корпоративного сектору як в національній, так і іноземній валюті, яке було частково компенсовано припливом депозитів фізичних осіб.

Так, за підсумками минулого місяця портфель гривневих депозитів бізнесу склав 228,8 млрд гривень (зменшення на 1,3%), а депозитів в іноземній валюті – 139,1 млрд гривень в еквіваленті (зменшення на 1,5%). У той же час, депозитний портфель населення в гривні виріс на 2,1% до 222,1 млрд гривень, а в іноземній валюті на 0,9% до 228,1 млрд гривень в еквіваленті.

Вартість депозитів у листопаді зросла у відповідь на жовтневе підвищення облікової ставки Національного банку до 13,5% річних. Вартість гривневих вкладів зросла для бізнесу з 8,1% до 8,7% та населення з 10,7% до 11,3%.

У той же час вартість гривневих кредитів населенню минулого місяця зменшилася з 28,9% до 28,1%, хоча ставка гривневих кредитів для бізнесу підвищилася з 14,2% до 15,3%.

У листопаді 2017 грошова маса незначно зросла до 1 129 млрд гривень, або на 0,3% м/м, що насамперед зумовлено збільшенням обсягів коштів у національній валюті на рахунках банків. З початку року зростання грошової маси склало 2,4% за рахунок припливу депозитів як в іноземній, так і в національній валюті.

Нагадаємо, НБУ починає публікацію даних про видані бізнесу кредити і ставки по ним.