ua en ru

НБУ змінив корегуючі коефіцієнти для банківських застав

НБУ змінив корегуючі коефіцієнти для банківських застав Фото: НБУ забезпечив покриття ризиків при рефінансуванні (НБУ)

Захід спрямований на зменшення ризиків при прийнятті від банків застав

Національний банк України затвердив нові розміри коригуючих коефіцієнтів за видами активів, що приймаються в якості забезпечення виконання зобов'язань за операціями рефінансування, операціями прямого репо та операцій за договорами про зберігання запасів готівки. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Метою застосування коригуючих коефіцієнтів є мінімізація втрат Національного банку України в разі реалізації процентного ризику, валютного ризику та ризику ліквідності, що призводять до зменшення справедливої вартості прийнятої ним застави. Коригуючі коефіцієнти застосовуються до справедливої вартості застави і залежать від її основних характеристик.

Так, Національний банк визначає стандартні коригуючі коефіцієнти для облігацій внутрішньої державної позики, згрупованих за такими характеристиками, як валюта номіналу, залишковий строк до погашення, розмір купона і наявність додаткових умов (наприклад, індексація або погашення шляхом амортизації). Коригуючий коефіцієнт для іноземної валюти та депозитних сертифікатів Національного банку України залишено без змін - 95% і 100% відповідно.

Також затверджено розмір граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна) на рівні 5%. Це означає, що Національний банк буде вимагати від банку внесення додаткових активів для забезпечення виконання зобов'язань тільки у разі зменшення справедливої вартості залогас урахуванням коригуючих коефіцієнтів більше, ніж на 5%. Зменшення справедливої вартості застави в межах 5% буде покриватися за рахунок коригуючих коефіцієнтів.

Нові розміри коригуючих коефіцієнтів набирають чинності з 8 серпня 2017 і вводяться в дію наказом голови Національного банку України від 7 серпня 2017 № 760-но "Про затвердження розмірів коригуючих коефіцієнтів та граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна)".

Нагадаємо, НБУ збільшив термін подання банками пояснень щодо допущених порушень.