ua en ru

НБУ і Центрбанк Китаю розпочали реалізацію своп-лінії на 2,44 млрд дол

НБУ і Центрбанк Китаю розпочали реалізацію своп-лінії на 2,44 млрд дол

Національний банк України (НБУ) почав практичну реалізацію своп-лінії з Китаєм у розмірі 15 млрд китайських юанів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ в офіційному Facebook.

"Україна і Китайська народна республіка домовилися про посилення торговельних контактів на вищому рівні, зокрема про початок реалізації раніше підписаних домовленостей по своп-лінії між валютами двох країн у розмірі 15 млрд китайських юанів (сума становить близько 2,44 млрд дол.)", - йдеться в повідомленні.

Як зазначила голова НБУ Валерія Гонтарева на WEF у швейцарському Давосі, початок практичної реалізації угоди про валютний своп для валют гривня/китайський юань між НБУ і Народним банком Китаю стане кроком відчутної державної підтримки приватного сектора при здійсненні зовнішньоторговельних операцій для пом'якшення ризику обмінного курсу, зменшення тиску на валютний попит з боку імпортерів, активізації інвестицій і стабілізації фінансового ринку країни.

За її словами, в даний час Нацбанк переходить до практичної реалізації своп-лінії з Китаєм на суму близько 2,4 млрд дол., яку можна буде використовувати для фінансування торгових контрактів. "Це сприятиме стабілізації ситуації в економіці і зменшенню попиту імпортерів на іноземну валюту. І тому при стабілізації ситуації і підтримці наших іноземних донорів і партнерів ми прогнозуємо зміцнення гривні в середньостроковій перспективі", - зазначила Гонтарева.

Нагадаємо, вчора під час зустрічі в Давосі Президента України Петра Порошенка із прем'єр-міністром КНР Лі Кецяном була досягнута домовленість про початок реалізації раніше підписаних домовленостей по своп-операціях з валютами двох країн у розмірі 15 млрд китайських юанів.