ua en ru

НБУ повинен будь-якою ціною знайти консенсус з Ukrlandfarming, - ФРУ

НБУ повинен будь-якою ціною знайти консенсус з Ukrlandfarming, - ФРУ Фото: Руслан Іллічов

У ФРУ впевнені, що мета уряду - будь-якими способами зберегти робочі місця і створювати нові

Національний банк України (НБУ) повинен запропонувати Ukrlandfarming варіанти реструктуризації заборгованості, яка дозволить зберегти виробництво, робочі місця і експорт продукції. Про це заявив генеральний директор Федерації роботодавців України (ФРУ) Руслан Іллічов, передають українські ЗМІ.

"Ми вважаємо, що сьогодні наша мета і мета уряду – будь-якими способами зберегти робочі місця і створювати нові. В контексті цього, будь-які дії будь-яких органів влади, в тому числі, Національного банку, які можуть призвести до втрати робочих місць, до закриття підприємств ми сприймаємо, як негативні. Політика Нацбанку щодо промисловості, виробничих підприємств повинна бути дуже обережною і дуже гнучкою", - заявив він.

За словами Іллічова, НБУ повинен зробити все можливе, щоб знайти якийсь консенсус з компанією і розробити систему реструктуризації, враховуючи те, що Ukrlandfarming провів успішну реструктуризацію своїх зобов'язань на зовнішніх ринках. "Тим більше, коли компанія готова платити борги, їм просто потрібен час. Нацбанк повинен сісти за стіл переговорів", - додав він.

У ФРУ вважають, що, враховуючи масштаби і значення Ukrlandfarming для економіки України, прем'єр-міністр Володимир Гройсман повинен втрутитися в конфлікт між власником агрохолдингу Олегом Бахматюком і главою НБУ Валерією Гонтаревою.

"На сьогодні Ukrlandfarming є лідером з точки зору виробництва яєць, аграрного експорту, інвестицій. Це успішне, стабільно працююче підприємство, один з найбільших в країні роботодавців. І сьогодні не повинно бути ніяких дій, які можуть зашкодити цьому виробництву і цьому експорту. З урахуванням того, що на кону стоїть доля 37 тисяч осіб, на кону такий великий і важливий для країни виробничий актив, безумовно, тут має бути втручання прем'єра. Тому що сьогодні ми, як бізнес, докладаємо титанічні зусилля, щоб було створено сто робочих місць, п'ятсот чи тисяча. Ми не можемо допустити, щоб кудись зникли десятки тисяч робочих місць", - зазначив Іллічов.

Він додав, що банкрутство Ukrlandfarming надовго викреслить Україну з переліку країн, куди інвестори будуть готові вкладати гроші.

"Якщо сьогодні виникне ситуація, коли компанія Ukrlandfarming, яка успішно провела реструктуризацію своїх зобов'язань за кордоном, не змогла домовитися з власним регулятором, я думаю, це буде найпотужніший сигнал інвесторам. Після "Мрії", якщо не дай Бог сюди додасться Ukrlandfarming, то ми не будемо для світу ні інвестиційно-привабливою державою, ні державою, яка позиціонує себе, як стійкий гравець на світовому ринку тієї чи іншої продукції", - резюмував Іллічов.

Нагадаємо, раніше бізнесмен Олег Бахматюк звернувся з відкритим листом до президента і прем'єр-міністра. Він просить захистити агрохолдинг від "нападок" з боку Національного банку України та його керівника Валерії Гонтаревої.

За словами бізнесмена, більше двох років НБУ виробляє інформаційні, фінансові та рейдерські атаки на бізнес. Подальший розвиток подій у такому руслі завдасть непоправної шкоди агрохолдингу, що невигідно ні державі, ні споживачам, ні бізнесу в Україні, ні співробітникам підприємств, вважає Бахматюк.