ua en ru

НБУ тисне на суди, - експерт

НБУ тисне на суди, - експерт Фото: Нацбанк

За даними експерта, зараз є 12 судових рішень відносно неплатоспроможних банків

Національний банк України (НБУ) намагається утримати ліквідацію банків в судах, використовуючи політичний тиск. Таку думку у коментарі українським ЗМІ висловив адвокат, голова ГО "Громадський контроль банків" Арсен Марінушкін.

Зокрема, на його думку, оприлюднені на сайті Нацбанку заяви про винесення неправосудних рішень на користь ліквідованих банків – є елементом цього тиску.

"Зараз є 12 судових рішень відносно неплатоспроможних банків, якими в одних випадках скасовано рішення про визнання банку неплатоспроможним, у інших - рішення про ліквідацію банків. НБУ не має права робити такі висловлювання, як і не має права вказувати про те, що це є неправосудні судові рішення. Якщо в НБУ вважають, що рішення є неправосудними, неправомірними чи незаконними – потрібно виключно у процесуальний спосіб оскаржувати такі рішення. Відтак, я вважаю, що такі висловлювання на офіційному сайті НБУ можна вважати тиском на суди", - наголосив Марінушкін.

Адвокат зазначив, що наприкінці минулого року голова НБУ Валерія Гонтарева направила лист на ім’я голови Верховного суду України "з рекомендаціями, як суддям виносити рішення". Це, на думку експерта, було спробою втрутитися в судову систему. За його словами, тоді обурена громадськість не лише опублікувала цей лист у соцмережах, але й звернулась до Генеральної прокуратури із заявою про відкриття кримінального провадження.

"Ми звернулися безпосередньо до голови Верховного суду України і отримали відповідь, що ВСУ реагує виключно на процесуальні документи, а на лист НБУ вони відповіді давати не будуть. Тоді ми звернулися до ГПУ для того, щоб було порушене кримінальне провадження. За підписом заступника генерального прокурора Юрія Столярчука ми отримали відповідь про те, що вони не вбачають складу кримінального правопорушення у цьому випадку", - розповів він.

Проте, як зазначив експерт, заява все ж таки була зареєстрована, а суд зобов’язав прокурорів відкрити кримінальне провадження за фактом тиску на суд. Однак Марінушкін заявив, що не вірить у невідворотність відповідальності Гонтаревої.

"Враховуючи політичний стан і політичну заангажованість безпосередньо ГПУ, ми віддаємо собі звіт про те, що складно буде притягнути Гонтареву до відповідальності саме у частині цього кримінального правопорушення", - наголосив адвокат.

Марінушкін також прокоментував судові баталії між Нацбанком та ліквідованими банками, відзначивши, що попри позитивні рішення, банки не можуть повернутися на ринок через відсутність законодавчого механізму.

"Чинне законодавство не містить процедури відновлення діяльності банків. Немає такої норми ні в ЗУ "Про систему гарантування вкладів і фізичних осіб", ні в ЗУ "Про банки і банківську діяльність". Цим оперують безпосередньо у НБУ, оскільки отримавши такі судові рішення, вони їх просто не виконують, не повертають ліцензії цим банкам, не відновляють їх діяльності, оскільки вказують, що не мають механізму повернення таких банків. Хочу зазначити, що вкладниками банків було розроблено законопроект № 6372-2. У ньому є цілий розділ, присвячений питанням відновлення функціонування діяльності банку, які за рішенням суду фактично повернено. Тому, допоки немає відповідної законодавчої норми, неможливо говорити про реальне відновлення діяльності банків", - зауважив він.

Як повідомляли ЗМІ з посиланням на прес-службу НБУ, незаконно ліквідованими визнали 12 банків, зокрема: "Фінансова ініціатива", "Союз", "Український інноваційний банк", "Преміум", "Капітал", "Велес", "Радикал банк", "ТК Кредит", "Східно-промисловий комерційний банк", "Київська Русь", "КСГ Банк", "Хрещатик".

В суді також розглядають незаконну ліквідацію банка "Михайлівський". Як зазначають ЗМІ, експерти звинувачують керівництво Нацбанку, зокрема заступника голови Катерину Рожкову у тому, що вона сприяла ліквідації банку "Михайлівський" на користь свого колишнього роботодавця Бориса Кауфмана та його "Платинум банку". Також зазначалось, що банк "Михайлівський" навмисно ліквідували, аби за рахунок його кредитного портфелю докапіталізувати "Платинум банк".