ua en ru

Призначення керівників "Укрзалізниці" без конкурсу призведе до корупції, - експерт

Призначення керівників залізниці без відкритого конкурсу створює великі корупційні ризики в перспективі. Про це в ході круглого столу, присвяченого досягненням та перспективам реформування системи державних закупівель в Україні, заявив журналістам представник центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський.

На думку експерта, недавня публічна заява директора підприємства "Укрзалізничпостач" Євгена Хорощака про те, що його привів на посаду радник глави Адміністрації Президента Михайло Бейлін, має стати сигналом для громадськості.

"Корупційні скандали, пов'язані з компанією "Укрзалізничпостач" ми бачимо регулярно. І найчастіше це пов'язано з політичною корупцією, коли на тендерах перемагають якісь депутати або наближені до них фірми. В результаті з бюджету вимиваються сотні тисяч гривень. Я сподіваюся, що найближчим часом громадські активісти отримають всі необхідні документи і зможуть зробити необхідні висновки. І зможуть передати їх в правоохоронні органи", - заявив Канєвський.

Експерт підкреслив, що призначені кулуарним чином керівники згодом будуть приймати рішення на користь третіх осіб, а не підприємств, якими вони управляють. Зокрема, без відкритого конкурсу був призначений і новий в. о. генерального директора "Укрзалізниці" Олександр Завгородній, який також заявив, що його кандидатура була погоджена після зустрічі з Бейліним.

"Що стосується призначення людей на високі посади, в тому числі і на держпідприємства, якщо вони відбуваються без конкурсу, то це тягне за собою великі корупційні ризики. Тобто призначені таким чином керівники згодом будуть приймати рішення на користь третіх осіб, а не підприємств, якими вони управляють. Виходом з цієї ситуації могли б стати регулярні конкурси на заміщення вакантних посад директорів держпідприємств на рівні уряду. Тобто Кабмін міг би регулярно проводити відкриті конкурси і цим знімав би будь-які питання і будь-які ризики. У будь-якому випадку, коли відбуваються такі призначення без конкурсу, відразу з'являються корупційні ризики", - вважає Канєвський.

Нагадаємо, 8 липня без проведення конкурсу на посаду виконуючого обов'язки генерального директора "Укрзалізниці" був призначений Олександр Загородній. Своє рішення міністр Пивоварський пояснив так, що йому сподобалася критика кандидатом роботи міністерства в Facebook. А 8 липня в. о. директора ДП "Укзалізничпостач" Євген Хорощак, відповідаючи на питання журналістів, визнав, що його знайшов і порекомендував на посаду радник глави Адміністрації Порошенко Михайло Бейлін.