ua en ru

Нацтелерадіо: "Графу про мови у ліцензіях теле- та радіокомпаній буде скасовано"

Графу про мови у ліцензіях теле- та радіокомпаній буде скасовано. Про це заявив голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Володимир Манжосов під час брифінгу у вівторок 14 серпня, повідомляє прес-служба Нацтелерадіо.

"Такого кроку вимагає нещодавно ухвалений закон "Про засади державної мовної політики". У ІV розділі, який покликаний врегулювати мовне питання у сфері інформації і зв'язку, згідно з статтею 3, телерадіоорганізації України можуть на власний розсуд вести мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин, мовами міжнародного спілкування та іншими", - йдеться в повідомленні Нацтелерадіо.

Володимир Манжосов під час брифінгу пояснив, що Національна рада змушена виконати вимоги закону і на разі детально вивчає ситуацію та планує подальші дії. "Ми ще точно не знаємо, як цей крок буде оформлений. Чи це буде рішення Національної ради чи просто наказ голови. Однак наскільки ми розуміємо, закон вимагає скасувати у бланку ліцензії графу про мови", - прокоментував голова регуляторного органу.

Також прозвучало, що телерадіоорганізаціям буде рекомендовано переоформити ліцензії протягом трьох місяців. У цей термін зміни вноситимуться безкоштовно. Компаніям, що подадуть документи пізніше, доведеться сплачувати мінімальні нарахування.

Зазначимо, закон про основи державної мовної політики в Україні набув чинності 10 серпня.