ua en ru

Нацрада реформ досягла консенсусу щодо терміну мораторію на зміни до Податкового кодексу, - АПУ

Нацрада реформ досягла консенсусу щодо терміну мораторію на зміни до Податкового кодексу, - АПУ Фото: Дмитро Шимків

Шимків розповів про бюджетні компенсатори і те, що влада повинна бути більш передбачуваною для бізнесу

Національна рада реформ досягла консенсусу щодо терміну мораторію на внесення змін до Податкового кодексу. Про це сьогодні під час брифінгу заявив заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків за результатами засідання Нацради реформ, передає кореспондент РБК-Україна.

"Про мораторій говорили всі, тому що Президент навів як приклад, що протягом цього року більше 10 законів, що стосуються податкової системи, були прийняті парламентом, і всі вони вступали в дію в той же день, коли були підписані або наступного дня. Це не надто зручний підхід для ведення бізнесу. І ми повинні бути більш передбачувані для підприємців. Питання мораторію обговорювалося в залежності від того, на який період будуть зроблені перехідні положення. Але в цілому консенсус є - це близько трьох років для того, щоб забезпечити прогнозований розвиток бізнесу для бізнесменів, а також держава могла чітко розуміти, як розвиваються надходження до бюджету", - зазначив Шимків.

Також заступник голови АПУ розповів, що на засіданні Нацради реформ йшла активна дискусія щодо компенсаторів прогалин у бюджеті, які виникнуть у результаті проведення податкової реформи.

"Оскільки будь-яка реформа створює діру в бюджеті, їй потрібно знаходити якимось чином компенсатори. Тому дискусія точилася навколо компенсаторів, а також важливий елемент з питання зменшення видатків державного бюджету - і це буде одне із завдань, яке повинно йти паралельно з податковою реформою - це розгляд зміни до державного бюджету. Але водночас ми розуміємо, що Україна знаходиться в досить складному становищі у зв'язку з агресією Росії. Тому ми повинні розуміти, що витрати на армію повинні залишитися. Дуже важливі витрати, пов'язані з багатьма реформами, такими як судова, реформа правоохоронних органів. І всі ці кошти також повинні залишитися. У деяких моментах вони навіть зростають", - додав Шимків.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Наталя Яресько в інтерв'ю РБК-Україна розповіла, що пропонує ввести трирічний мораторій на внесення змін до Податкового кодексу.