ua en ru

Нацрада перевірить телеканали "НАШ" та "Максі-ТВ" через поширення мови ворожнечі

Нацрада перевірить телеканали "НАШ" та "Максі-ТВ" через поширення мови ворожнечі Фото: екс-нардеп Євген Мураєв (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланові безвиїзні перевірки телеканалам "НАШ" та "Максі-ТВ". Обох мовників стосуватиметься перевірка щодо поширення мови ворожнечі у висловлюваннях екс-нардепа Євгена Мураєва, які прозвучали в передачі "Важливе" 22 червня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Нацради.

Також регулятор перевірить, чи виконав телеканал "НАШ" попередні рішення і розпорядження Нацради. Зокрема, регулятор оголосив телеканалу попередження та призначив два штрафи за поширення висловлювань із закликами до насильницької зміни конституційного ладу України, закликами до розв’язування агресивної війни та її пропаганди, а також за розпалювання національної ворожнечі.

Керівництво каналу було зобов’язано протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства.

Однак 22 червня було зафіксовано передачу, присвячену 80-й річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський союз. В одній із її частин інтерв’ю ведучим передачі давав лідер політичної партії "Наші" Євген Мураєв.

У своїх висловлюваннях він зазначив, що суттю агресивної політики країн ЄС у щодо України є продовження політики "фашистской Германии" щодо знищення слов’янського етносу та українського народу. Вона здійснюється з використанням сучасних "механизмов ведения современной войны", що відрізняються від військових методів Другої світової війни тільки формою. Політичне керівництво України, стверджував політик, є "проводником антиукраинской политики по сути геноцида нашего народа", "настоящим коллаборантом" і сприяє такій політиці європейських країн.

Передача транслювалася на обох телеканалах протягом кількох днів 10 разів.

Перевірка телеканалів "НАШ" та "Максі-ТВ" буде проведена із 30 липня по 13 серпня.