ua en ru

Нацполіція у 2017 році виявила 132 факти торгівлі людьми

Нацполіція у 2017 році виявила 132 факти торгівлі людьми Фото: Сергій Князєв

Упродовж 2016 року виявлено лише 115 таких кримінальних правопорушень

Національна поліція у цьому році виявила 132 факти торгівлі людьми. Про це повідомив голова Національної поліції Сергій Князєв під час робочої наради, присвяченої підсумкам роботи Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, передає прес-служба Нацполіції.

"Протягом цього року виявлено 132 кримінальні провадження, передбачених статтею 149 Кримінального кодексу України - торгівля людьми. Слід зазначити, що упродовж 2016 року виявлено лише 115 таких кримінальних правопорушень", - наголосив Князєв.

Очільник поліції додав, що по 75 кримінальним провадженням цієї категорії оголошено підозри 47 особам. Водночас досудове розслідування закінчено по 49 кримінальними провадженням. Також викрито та затримано організаторів та учасників п’яти організованих злочинних груп у Дніпрі, Харкові, Одесі, Донецькій області та на Волині.

Під час наради начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаних з торгівлею з людьми Артем Крищенко повідомив, що на даний час у ході досудового розслідування установлено 95 потерпілих від злочинів у сфері торгівлі людьми. Серед них - 62 жінки, 30 чоловіків, 2 неповнолітніх та 1 малолітня дитина.

"Проведений аналіз свідчить, що основними країнами призначення "живого товару" є Російська Федерація, а також кілька країн центральної Європи та Сходу", - зазначив Крищенко.

За його словами, найбільш вразливими до злочинів у сфері торгівлі людьми є жінки віком 18-26 років, найчастіше - незаміжні, чоловіки у віці 25-60 років (у першу чергу - одружені), а також діти у віці 13-18 років. З останньої категорії потенційних жертв торгівлі людьми найчастіше можуть стати потерпілими дівчатка з неповних та реструктурованих сімей.

Нагадаємо, Ужгородський міський суд за клопотанням прокуратури Закарпатської області обрав запобіжний захід чотирьом особам, затриманим при спробі переправлення через кордон двох жінок.