ua en ru

Нацменшини зможуть впливати на кількість уроків рідної мови у школі, - МОН

Нацменшини зможуть впливати на кількість уроків рідної мови у школі, - МОН Фото: урок (УНІАН)

Держава забезпечує право вивчати мову відповідного корінного народу або нацменшини

Кожна національна громада зможе впливати на кількість годин вивчення рідної мови в школі через навчальний план. Про це повідомила прес-служба Міністерства освіти і науки (МОН) України.

"Кількість навчальних годин, що витрачається на той чи інший предмет, визначається навчальним планом. Базові навчальні плани закладені у Державний стандарт. Так, у КМУ вже чекає на прийняття Держстандарт початкової освіти. У ньому передбачено 4 базові навчальні плани, зокрема ті, що стосуються навчання національних меншин. Там ми заклали, що школа сама визначатиме, скільки годин відвести на вивчення рідної мови, а скільки - на іноземну", - розповів заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Зазначається, що 14 лютого відбулися консультації з представниками молдовської, німецької, грецької, болгарської, гагаузької та єврейської громад щодо мовної статті проекту закону "Про загальну середню освіту". А 15 лютого пройшла зустріч з представниками румунської громади.

Кожна національна громада зможе впливати на кількість годин вивчення материнської мови в школі через навчальний план, - ...

Опубліковано Міністерство освіти і науки України 16 лютого 2018 р.

Нагадаємо, 14 лютого угорська громада відмовилася від консультацій щодо "мовного питання". Її представники зауважили, що вважають їх передчасними поки Конституційний суд не розгляне подання щодо відповідності закону "Про освіту" Конституції.