ua en ru

Угорська громада відмовилася від консультацій щодо "мовного питання", - Гриневич

Угорська громада відмовилася від консультацій щодо "мовного питання", - Гриневич Фото: прапор Угорщини (pixabay.com/lmaresz)

Чергова зустріч мала відбутися сьогодні, 14 лютого

Представники угорської громади повідомили, що не братимуть участі у консультаціях щодо мови освіти, які були заплановані на сьогодні, 14 лютого. Про це заявила міністр освіти Лілія Гриневич на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми як Україна після рішення Венеційської комісії одразу створили дорожню карту імплементації рекомендацій Венеційської комісії і ми рухаємося виключно відповідно до рекомендацій Венеційської комісії", - наголосила міністр.

Гриневич назвала заяви міністра закордонних справ (МЗС) Угорщини абсолютно маніпулятивними.

"Маніпуляції полягають в тому, що нас змушують припинити дію закону. Такого немає у рекомендаціях Венеційської комісії", - зазначила вона.

За словами Гриневич, Україна вже провела консультації з даного питання у Берегово, Ужгороді та Києві. Сьогодні мала відбутися чергова зустріч, проте представники угорської громади повідомили, що не приїдуть на ці консультації через подання депутатів опозиційного блоку до конституційного суду.

Нагадаємо, 12 лютого глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що країна не відмовиться від своєї політики стосовно українського закону про освіту без юридичних гарантій. Він назвав право вето в НАТО "єдиним інструментом, з допомогою якого Угорщина може захистити закарпатських угорців і змусити Україну діяти згідно з міжнародними нормами".

9 лютого Угорщина застосувала право вето і заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.