ua en ru

Нацкомфінпослуг планує змінити вимоги до резервів страховиків

Нацкомісія, що здійснює регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), має намір змінити правила інвестування резервів та активів, а також облік їх покриття. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Видання зазначає, що регулятор розглядає можливість враховувати в повному покритті страхових резервів тільки депозити в "брендових" банках з інвестиційним рейтингом за національною шкалою не менше "А-".

"Брендовими" вважаються, наприклад, держбанки і "дочки" міжнародних фінансових груп.

"Якщо рейтинг нижче, покриття резервів буде частковим, а розміщення в банках з поганим рейтингом не буде враховано регулятором у покритті резервів", - заявив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.

За його підрахунками, частка депозитів в резервах страхових компаній на 1 січня 2015 року склала 51%, знизившись за рік з 55%. При цьому в нинішньому топ-20 банків, в яких зберігається найбільше грошей страховиків, є як брендові банки, у тому числі державні, так і невеликі установи: банк "Михайлівський", "Союз", Авант-Банк. За оцінками президента Ліги страхових організацій України, у страховиків - членів ЛСОУ в проблемних банках "заморожено" 700 млн грн. Це близько 13% від суми резервів всіх СК, розміщених у банках.

Одним з найбільш надійних інструментів регулятор вважає ОВДП і хоче рекомендувати страховикам, особливо компаніям по страхуванню життя, розміщувати в держоблігації до 80% коштів. "ОВДП нам не були цікаві. У них низька прибутковість, великий ризик. Хіба що ми зможемо розміщувати резерви на валютні ОВДП, принаймні це захист від девальвації", - говорить голова наглядової ради СК "Вусо" Олександр Шойхеденко. А в СК "PZU Україна" кажуть, що давно купують держпапери як в гривні, так і в іноземній валюті.

Страховики розміщують в ОВДП 6,9% резервів (747,2 млн грн). Для прикладу: в акціях розміщено 11,8%, а у корпоративних облігаціях - 1,2%. Регулятор обмежить обсяг вкладень у папери одного емітента і дасть страховикам перехідний період, щоб позбавитися від зайвих паперів.

Страховики підтримують ініціативу, але визнають, що лише підвищення вимог до якості резервів та активів вже мало, необхідно слідкувати за якістю частіше, ніж раз у квартал.