ua en ru

Нацкомфінпослуг очікує зростання обсягу страхового ринку за два роки на більш ніж 40%

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) очікує активне зростання ринку небанківських фінансових послуг в найближчі два роки, зокрема обсяг страхового ринку за два роки повинен вирости на понад 40%. Так, Нацкомфінпослуг вчора оприлюднила "Концепцію розвитку ринку небанківських фінансових послуг на 2013-2014 рр.", пише "Комерсант-Україна".

Документ був розроблений для реалізації президентської програми економічних реформ ще в квітні. Суть цієї концепції в тому, що іноземні інвестиції в страховий ринок України можуть зрости до 2015 р. з 5 млрд грн до 7 млрд грн. Частка чистих страхових премій у ВВП має збільшитися в найближчі два роки з 1,4% до 2%. Це буде можливо тільки в тому випадку, якщо темпи зростання страхових премій на 40,8 процентних пункту будуть вище темпів зростання номінального ВВП. Страхові активи за цей же період мають зрости на 42,6% - з 56,1 млрд грн до 80 млрд грн.

Передбачається, що зростання ринку буде викликане в тому числі залученням нових клієнтів. Рівень проникнення ОСАГО, згідно з прогнозами Нацкомфінпослуг, повинен збільшитися з 88% до 96%. Повільніше буде розширюватися охоплення страховими послугами, які є добровільними. Покриття КАСКО має зрости з 4% до 10%, медичного страхування - з 3% до 7%, довгострокового страхування життя - з 1% до 3%, страхування туристів - з 9% до 15%, майна громадян - з 2% до 5 %. Розмір страхових платежів на одну особу зросте з 500 до 800 грн.

Досягти таких показників буде непросто. "Ми будемо міняти законодавчу базу, зробимо прозорими умови роботи на фінансових ринках, очистимо їх від недобросовісних компаній, а також вживатимемо ряд заходів, які підвищать довіру до фінансових послуг з боку споживачів", - сказав голова Нацкомфінпослуг Борис Візиров. Для цього в комісії створили сервісний центр обслуговування учасників ринку фінансових послуг в режимі "єдиного вікна". Керівник Нацкомфінпослуг очікує, що це дозволить скоротити терміни отримання і переоформлення дозвільної документації для компаній, а клієнти зможуть відстежувати хід розгляду своїх скарг і заяв.

У той же час, поки що динаміка страхового ринку не настільки велика. Так, за минулий рік обсяг чистих премій виріс на 12,8%. Згідно з дослідженням швейцарської перестрахувальної компанії Swiss Re, за підсумками 2012 р. Україна опустилася на одну позицію за обсягом зібраних премій - до 50-го місця (3,05 дол.). Частка українського страхового ринку в сукупному обсязі страхових премій склала 0,07%.

Страховики хоч і сподіваються на зростання ринку, але вважають прогнози регулятора занадто оптимістичними. "Зростання ринку як за обсягом премій, так і іноземних інвестицій безпосередньо залежить від ситуації в економіці. Наприклад, без зростання доходів населення не буде і приросту премій, а без поліпшення умов ведення бізнесу - припливу інвестицій. Очевидно, що вплинути на економіку Нацкомфінпослуг неможливо може, тому прогнози виглядають не зовсім обґрунтованими", - відзначає глава однієї з великих СК. У концепції наголошується, що збільшення інвестицій можливо тільки за умови участі страховиків у пенсійному та обов'язковому медичному страхуванні. Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова прогнозувала прийняття закону про загальнообов'язкове медичне страхування тільки в 2015 р.