ua en ru

Нацкомфінпослуг направила перевірку у фінансову компанію "Кредитні ініціативи"

Боржники компанії "Кредитні ініціативи" вимагають від Броварського МВ ГУ МВС України та Нацкомфінуслуг активного втручання в конфлікт між ними і кредитором. У міліції вже отримали близько двохсот заяв від боржників Промінвестбанку і Сведбанку, які вважають незаконною діяльність "Кредитних ініціатив". Нацкомфінпослуг направила в компанію перевірку. Про це повідомляє журналіст інформаційного проекту FinMaidan Вікторія Руденко.

Ініціативна група за участю представників організації "Правова держава" та ініціативи "Громадський контроль банків", 25 червня провела мітинг під Броварським МВ ГУ МВС в Київській області і під Нацкомфінпослуг. Вони вимагали розслідування діяльності компанії "Кредитні ініціативи", яка ще в 2012 році викупила борги позичальників Промінвестбанку і Сведбанку, в тому числі по валютних кредитах. З тих пір у відношенні "Кредитних ініціатив" порушено кримінальну справу, але компанія продовжує працювати і вимагати сплату коштів за отриманими договорами.

У грудні 2012 року ТОВ "Кредитні ініціативи" викупило у Промінвестбанку портфель роздрібних кредитів, в основному іпотечних, на 1,5 млрд грн. Однак для здійснення фінансовими установами факторингових операцій, предметом яких є вимоги в іноземній валюті, відповідно до декрету Кабміну "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" №15 від 19 лютого 1993 року, необхідна генеральна ліцензія на здійснення валютних операцій.

За інформацією ГО "Правова держава", у п. 10.2. договору поступки прав вимоги від 17 грудня 2012 року, укладеного між ВАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" та ТОВ "Кредитні ініціативи", зазначається, що новий кредитор "заявляє та гарантує наявність необхідних дозволів і статусу для укладення та виконання договору". "Але "Кредитні ініціативи" не мають генеральної валютної ліцензії на здійснення операцій з іноземною валютою", - розповіла активістка Ольга Коренюк.

У травні 2013-го на підставі колективної заяви громадян інформація про скоєння кримінального злочину компанією "Кредитні ініціативи" була внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань і, згідно з повідомленням Броварського МВ ГУ МВС в Київській області, була зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42013100130000054 за ст. 190 (шахрайство). "Суть заяви про злочин полягала в тому, що дана кредитна організація ТОВ "Кредитні ініціативи" розгорнула агресивну кампанію, використовуючи методи залякування, психологічного тиску на колишніх клієнтів банків. У той же час значна частина клієнтів навіть не отримала жодного офіційного письмового повідомлення про відступлення прав вимоги і жодної відповіді на письмові запити про надання доказів такого відступлення. ТОВ "Кредитні ініціативи" відмовляються підписувати додаткові угоди з колишніми клієнтами банків про зміну реквізитів рахунків, як це вимагається Цивільним кодексом", - повідомили активісти.

Організація "Кредитні ініціативи" розсилає колишнім клієнтам банків вимоги платити внески за кредитами в іноземній валюті на транзитні рахунки Альфа-банку. "А директор ТОВ "Кредитні ініціативи" Андрій Конько є начальником одного з відділів Альфа-банку", - розповіли в ГО.

У прес-службі Альфа-банку заявили: "ТОВ "Кредитні ініціативи" дійсно є однією з фінансових компаній, з якими Альфа-банк співпрацює в рамках роботи з проблемними кредитами фізичних і юридичних осіб поряд з іншими компаніями. При цьому ця співпраця відбувається в повній відповідності з законодавством. Більш того правомірність передачі таких прав вимог неодноразово підтверджувалася судами, в тому числі і вищих інстанцій, що означає фактичну авторизацію державою таких операцій. Також хочемо зазначити, що Альфа-банк не володіє частками в капіталі в ТОВ "Кредитні ініціативи".

Розслідування в рамках кримінальної справи поки сповільнилося. "З нами зустрівся тимчасово виконуючий обов'язки начальника Броварського МВ ГУ МВС у Київській області Олег Алешко, який повідомив, що за цією справою був призначений інший слідчий. Він пообіцяв, що вже цього тижня буде розроблений план дій з розслідування, так як дане кримінальне провадження отримало широкий громадський резонанс, і в Броварське ГУ вже звернулося близько 200 заявників, чиї заяви були приєднані до матеріалів даного кримінального провадження", - повідомила Ольга Коренюк.

При цьому в Нацкомфінпослуг повідомили, що 25 червня комісія направила в Бровари своїх представників з перевіркою, за результатами якої буде складено акт про місцезнаходження ТОВ "Кредитні ініціативи", юридична адреса якої закріплена за бульваром Незалежності, 14. "Також буде направлено звернення до прокуратури про створення робочої групи для розслідування діяльності цієї установи", - процитували активісти слова директора департаменту регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг фінансовими компаніями Нацкомфінпослуг Галини Павленко.

Ольга Коренюк повідомила, що активісти 25 червня не виявили компанію в її ймовірному офісі, який повинен був знаходитися в тому ж будинку, що й відділення Промінвестбанку.

"Нацкомфінпослуг діє в рамках законодавства, що регулює ринок фінансових послуг, у тому числі шляхом проведення перевірки фінансових установ. В даному випадку ця позапланова перевірка викликана потоком скарг на діяльність компанії. Зараз розпочато провадження у справі про порушення законодавства про фінансові послуги", - повідомили в прес-службі комісії.

Нинішня перевірка Нацкомфінпослуг - не перша. У липні 2013-го регулятор проводив перевірку "Кредитних ініціатив", за результатами якої було складено акт про порушення вимог законодавства у сфері надання фінансових послуг, а саме: абзацу другого пункту 1 розпорядження Держфінпослуг № 231 від 03.04.2009 "Про віднесення операцій з фінансовими активами до фінансових послуг" щодо придбання товариством "Кредитні ініціативи" того, як поступилися чемпіонством права грошової вимоги, у тому числі права вимоги, яке виникне в майбутньому, до боржників, які не є суб'єктами господарювання за договором, на якому базується таке відступлення". Отримати коментар в "Кредитних ініціативах" не вдалося.