ua en ru

Націоналізація "ПриватБанку": що буде з банком під крилом держави

Націоналізація "ПриватБанку": що буде з банком під крилом держави Фото: Приватбанк

Найбільший банк України перейшов у державну власність

На позачерговому засіданні Кабінету міністрів України, увечері 18 грудня, було прийнято рішення про націоналізацію ПАТ "Приватбанк". 100% акцій найбільшого банку України переходить у власність держави. Всі подробиці ситуації, що склалася навколо "ПриватБанку" та заяви уряду на РБК-Україна.

Націоналізація - єдина можливість захистити кошти вкладників

Чутки про те, що "ПриватБанк" може бути націоналізований, підтвердилися в неділю. 18 грудня відбулися екстрені наради РНБО і Кабінету міністрів. На порядку денному було питання забезпечення стабільності фінансової системи України. В результаті засідання Кабміну, близько опівночі на сайті уряду з'явилася офіційна заява: "ПАТ" Приватбанк "переходить в стовідсоткову власність держави". Крім цього, в повідомленні сказано, що акціонери банку самі звернулися до уряду з пропозицією про його націоналізацію.

На брифінгу 19 грудня глава НБУ Гонтарєва повідомила, що акціонери банку не могли виконати програму докапіталізації. НБУ протягом року неодноразово продовжував термін докапіталізації, також було проведено близько 30 зустрічей з керівництвом банку. Однак, на початок грудня ліквідність банку знизилася, а недолік капіталів збільшився до 148 млрд. грн. 18 грудня Нацбанк прийняв рішення про визнання "ПриватБанка" неплатоспроможним. "Регулятор звернувся до уряду з пропозицією передати цей системно важливий банк в державну власність", - заявила Валерія Гонтарєва. Голова НБУ назвала націоналізацію єдиною можливістю врятувати фінансову систему країни і зберегти кошти вкладників Приватбанку.

Міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що для докапіталізації банку на першому етапі Мінфін випустить облігації на 43 млрд. грн. Фінансування для виконання даної програми закладено в держбюджеті, і виконуватися вона буде поетапно.

"ПриватБанк" продовжить працювати без збоїв

В офіційній заяві Кабміну йдеться, що перехід у державну власність повинен пройти плавно і без збоїв в роботі банку. "ПриватБанк" буде продовжувати обслуговування клієнтів в звичайному режимі. "Клієнти матимуть вільний доступ до своїх поточних рахунків і депозитів. Банкомати і термінали Приватбанку, а також інших банків продовжують працювати", - заявив на брифінгу міністр фінансів Олександр Данилюк.

Що станеться з системою електронних платежів "Приват24", поки не ясно. За словами Валерії Гонтарєвої, на даний момент проводиться аналіз і оцінка роботи даної програми. "Всю власність на всі програми, на все програмне забезпечення, на всі основні фонди цього банку ми будемо визначати, де вони знаходяться Я не можу вам сказати про програму "Приват24 ",- заявила глава НБУ Також вона зазначила, що подібні програми успішно працюють в державних банках.

У зв'язку з виконанням процедури зміни контролю а також особливостями законодавства, банк припинить здійснення корпоративних платежів лише на добу. Все платіжки за 19 грудня буде виконано "ПриватБанком" вже на наступний день, 20 грудня.

Націоналізація не вплине на курс гривні

За словами Гонтаревої, перехід "ПриватБанку" в державну власність не вплине на курс національної валюти, і резерву НБУ на даний момент досить для згладжування курсу. У Нацбанку заперечують можливість зростання цін і девальвацію гривні. "Ні на інфляцію, ні на курс гривні не буде мати ніякого впливу", - підкреслила глава регулятора.

Чи є привід для занепокоєння у власників депозитів

Очікування Гонтаревої з приводу депозитних вкладів клієнтів "ПриватБанку" оптимістичні. "Ситуація під контролем Ми не очікуємо значного відтоку депозитів", - повідомила вона на брифінгу.
Вкладників заспокоює і перший заступник голови правління банку Олег Гороховський. "З вашими грошима на поточних, депозитних, карткових рахунках, фізичних і юридичних осіб нічого не станеться Це було ключовою умовою переговорів про зміну власності", - написав він на совій сторінці в Facebook.

Подальша доля "ПриватБанку"

Після націоналізації головою правління "ПриватБанку" призначений екс-міністр фінансів Олександр Шлапак. Крім цього, як повідомила Валерія Гонтарєва, є домовленість про 100% кооперацію з власниками банку, і вони будуть продовжувати співпрацювати з державою.

Також глава НБУ заявила, що зі зверненням до Кабміну акціонери зобов'язалися реструктурувати кредити, надані банком юридичним особам, з урахуванням вимог Національного банку до 1 липня 2017 року.

Після стабілізації діяльності "ПриватБанку" він буде проданий. У держави немає планів бути власником великої частки в банківському секторі. "Після того, як банк повністю стабілізується, почне реалізовувати свій стратегічний план розвитку, держава планує цей банк продати", - повідомив глава Мінфіну Данилюк.

Заяви Президента і Прем'єра: націоналізація забезпечить стабільність банківської системи

У своєму зверненні Петро Порошенко запевнив українців у тому, що держава гарантує недоторканність і цілісність засобів вкладників. Президент повідомив, що до управління банком будуть залучені фахівці з ЄБРР.

Вважаю своїм прямим обов'язком роз'яснити суть тих кроків, які вчора та сьогодні здійснені щодо «Приватбанку». Попри те, що йдеться про приватну банківську установу, ці рішення не є чиєюсь приватною справою. Вони безпосередньо стосуються приблизно половини дорослого населення України – фізичних осіб, які є його клієнтами. Рівно як і понад п'ятдесятьох відсотків усіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні. Опосередковано від стану справ в цьому банку залежить вся фінансово-економічна ситуація в країні – настільки він великий, чи, як кажуть фахівці, системний. Через це його не можна помістити в прокрустове ложе стандартних технологій оздоровлення банків. Саме тому ми вдаємося до безпрецедентного рішення – його переходу в cтопроцентну державну власність. Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам «Приватбанку» недоторканість і цілісність їхніх грошей. Для посилення захисту вкладників «Приватбанку» у якості невідкладного я подав до Верховної Ради законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій установі. Вони будуть такі ж самі, як для «Ощадбанку» – як для банку, що на сто відсотків належить державі.

Опубліковано Петром Порошенком 19 грудня 2016 р.

Володимир Гройсман також заявив, що рішення держави про націоналізацію "ПриватБанку" захистить інтереси українців, які є його клієнтами, і тепер пріоритетною метою уряду є стабільне функціонування фінустанови. "Націоналізацією ми захистили інтереси більш ніж 20 млн українців. Наше спільне завдання на сьогодні - забезпечити безперебійну роботу банку", - підкреслив прем'єр-міністр.