ua en ru

Нацбанк України: Кабміну варто об'єднати "Укргазбанк", "Родовід Банк", АКБ "Київ" і "Надра".

У Нацбанку України вважають, що Кабміну варто об'єднати "Укргазбанк", "Родовід Банк", АКБ "Київ" і "Надра", передає "Комерсант-Україна".
Керівники "Укргазбанку", "Родовід Банку" і банку "Київ" надали Кабміну пропозиції щодо подальшого розвитку націоналізованих установ. Вони назвали неефективною продаж банків цього року, запропонувавши уряду спочатку здійснити розміщення до 20% акцій.
Мінфін почав рекапіталізацію проблемних банків у липні 2009 р., отримавши згодом 99,94% акцій банку "Київ", 99,99% "Родовід Банку" і 87,72% "Укргазбанку". У сумі в 2009-2010 рр.. капітал установ був збільшений на 17 млрд грн за допомогою ОВДП. Монетизація цих паперів Нацбанком завершилася 19 березня ц.р.
За даними НБУ, проблемні необслуговувані позики в Укргазбанку досягають 50% портфеля, в "Родовід Банку" і "Києві" - 70%. При цьому в Нацбанку не бачать перспектив швидкого поліпшення ситуації в нових держбанках і пропонують їх об'єднати. У НБУ також підтримують ідею націоналізації банку "Надра", розраховуючи включити його у нове об'єднання.