ua en ru

Нацбанк впевнений у своєчасних надходженнях траншів МВФ

Нацбанк впевнений у своєчасних надходженнях траншів МВФ Фото: НБУ впевнений у вступі траншів МВФ вчасно (НБУ)

Прогноз регулятора про надходження 3 млрд доларів до кінця року залишився незмінним

НБУ не змінює свої прогнози щодо надходження коштів Міжнародного валютного фонду в поточному році. Про це в інтерв'ю UBR повідомив заступник голови НБУ Олег Чурий.

За його словами, Україна до кінця року отримає від фонду обіцяні 3 млрд доларів макрофінансової допомоги за умови виконання взятих на себе зобов'язань.

"Ми вважаємо, що всього в 2017 році Україна отримає 3 млрд доларів. Звичайно, все залежить від успішного виконання взятих зобов'язань. В першу чергу, стосується земельної та пенсійної реформ, антикорупційної програми та приватизації", - підкреслив Чурий.

При цьому він зазначив, що в разі затримки з перерахуванням траншів, це не зробить істотний вплив на економіку в поточному році.

"Резерви НБУ на високому рівні, і вони поповнюються не тільки за рахунок нових боргових запозичень, але і за рахунок викупу надлишку валюти на міжбанку. З початку року ми придбали 1,6 млрд доларів", - повідомив Чурий.

Заступник голови Нацбанку також висловив думку, що, незважаючи на збереження поточних тенденцій підвищеного пропозиції валюти, зовсім обійтися без фінансування з боку МВФ все ж буде поки неможливо. Тим більше, що настає термін погашення кредитів та розміщених євробондів.

"Перші борги в обсязі 450 млн доларів ми повернули місяць тому, наступний платіж у листопаді. Але в довгостроковій перспективі співпраця з МВФ дуже важливо з ряду причин. У найближчі роки україна має виплатити приблизно 13 млрд доларів", - зазначив Чурий.

Крім того, пояснив він, від співпраці з МВФ залежить проведення реформ в економіці, можливість України в майбутньому обслуговувати зовнішні зобов'язання. До того ж, транші важливі для отримання іншого фінансування, як пов'язаного, так і при виході України на зовнішні ринки позик.

Нагадаємо, 3 серпня Україна виплатила Міжнародному валютному фонду 450 млн доларів за програмою stand by.