ua en ru

Нацбанк спростив купівлю валюти для погашення кредитів

Нацбанк спростив купівлю валюти для погашення кредитів Фото: ілюстративне фото (РБК-Україна)

Відтепер позичальники зможуть вибирати для купівлі валюти банк з найбільш відповідним курсом

Національний банк України (НБУ) спростив покупку валюти для виконання позичальниками своїх зобов'язань перед банками за кредитами. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Згідно з нововведеннями, Нацбанк розширює можливості для клієнтів-позичальників вибирати оптимальний курс купівлі іноземної валюти в уповноважених банках з метою виконання зобов'язань перед уповноваженим банком-кредитором за кредитним договором. Досі резидент-позичальник має право купувати іноземну валюту лише через уповноважений банк, що обслуговує кредитний договір. Тепер він зможе купувати її і через інші банки за своїм вибором, в яких у нього повинен бути відкритий поточний рахунок в іноземній валюті.

Крім того, НБУ спрощує для іноземних інвесторів порядок повернення інвестицій і доходів від їх здійснення. Для цього він передбачив для нерезидентів можливість купувати і репатріювати валюту у випадку, якщо іноземні інвестиції були здійснені за рахунок капіталізації дивідендів (тобто шляхом направлення дивідендів, нарахованих компанією-емітентом іноземному інвестору, безпосередньо на збільшення статутного капіталу цієї компанії.

Також, скасовується вимога, яке зобов'язувало банки здійснювати взаємні розрахунки за операціями з купівлі-продажу іноземної валюти та банківських металів за гривні лише після підтвердження угод з допомогою засобів Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України. Відтепер такі розрахунки між банками можуть здійснюватись як до, так і після підтвердження угод з купівлі і продажу іноземних валют і банківських металів засобами цієї системи.

Зазначені зміни затверджені постановою правління Національного банку України № 53 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України" від 15 травня 2018 року. Вони набирають чинності з 17 травня 2018 року.

Нагадаємо, в березні Нацбанк дозволив репатріацію дивідендів нерезидентів за всі роки.