ua en ru

Нацбанк дозволив репатріацію дивідендів нерезидентів за всі роки

Нацбанк дозволив репатріацію дивідендів нерезидентів за всі роки Фото: Національний банк України (НБУ)

Також бізнесу дозволено достроково погашати зовнішні позики у валюті

Національний банк розширив для іноземних інвесторів можливість репатріювати дивіденди за корпоративними правами та акціями, нараховані за 2017 рік. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Досі інвесторам можна було оплатити за кордон в іноземній валюті дивіденди, нараховані тільки за період до 2016 року включно. При цьому суми таких платежів були обмежені встановленими лімітами (для дивідендів за 2014-2016 роки - до 5 млн доларів в місяць, для дивідендів за період до 2013 року включно - не більше 2 млн доларів в місяць).

Тепер, регулятор встановив єдиний ліміт у сумі 7 млн доларів в місяць для виплати дивідендів в іноземній валюті незалежно від періоду, за який нараховані такі дивіденди.

НБУ вважає, що така міра забезпечить більш рівномірний попит на валюту з боку компаній, які мають намір сплатити дивіденди іноземним інвесторам, і мінімізує його вплив на стан міжбанківського валютного ринку, а отже, і на цінову і фінансову стабільність в цілому.

Крім того, Національний банк розширив для українського бізнесу можливості достроково погашати зовнішні кредити і позики в іноземній валюті.

Тепер резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення таких кредитів і позик в межах щомісячного ліміту 2 млн доларів (для одного резидента-позичальника за кредитними угодами/договорами позик, що обслуговуються в межах одного уповноваженого банку).

Також Національний банк розширив перелік операцій бізнесу, надходження по яких не поширюється вимога щодо обов'язкового продажу.

Тепер це вимога, яка з квітня 2017 становить 50%, не повинно застосовуватися до засобів, що компанія-резидент залучила у формі зовнішніх кредитів або позик для рефінансування існуючого боргу перед нерезидентами або уповноваженими банками за іншими кредитами або позиками. Це полегшить для українських підприємств, насамперед експортерів, рефінансування існуючих зобов'язань та подальше залучення коштів на зовнішніх ринках.

Зазначені зміни затверджені постановою правління від 1 березня 2018 №19 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України". Вони набувають чинності з 3 березня 2018 року.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів встановив базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів.