ua en ru

Нацбанк приступив до нагляду над створеною банківською групою ПУМБ

Національний банк України (НБУ) приступив до нагляду над створеною вчора банківською групою ПУМБ. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

В банківську групу ПУМБ увійшли сам банк ПУМБ, "Банк Ренесанс Капітал", інвестиційна компанія "Тесера Капітал", страхові компанія "Аска", "Аско Донбас Північний", "Аска-Життя", "Іллічівська", страхове товариство "Іллічівське".

Рішення №501 про нагляд комісія НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків прийняла 19 липня. Тепер ПУМБ щокварталу звітувати про фінансові результати роботи всієї групи: до кінця 2013 року звітність буде здійснюватися в тестовому режимі, а з 2014 р. - на регулярній основі, повідомили виданню в банку.
Необхідність об'єднання в групу пов'язана з тим, що у 2011 році в законі "Про банки і банківську діяльність" вперше було передбачено здійснення нагляду на консолідованій основі. Нормативні документи, що встановлюють процедуру реєстрації та звітності банківських груп, Нацбанк прийняв навесні 2012 року (постанови №134 та №254).

Читайте також: Чистий прибуток ПУМБ за нацстандартами в I півріччі 2013 р. виріс на 24% - до 159,2 млн грн

Згідно із законом, банківська група може складатися з материнського банку, його українських та іноземних дочірніх або асоційованих фінансових установ. Крім того, банківською групою вважається два або більше фінансових установ, у яких банківська діяльність формує понад 50% загальних активів учасників групи за останні чотири звітних квартали. Прийняті в 2011 р. зміни - вимога нормативів Базеля.

"Теоретично створення банківських груп дозволить регулятору поліпшити нагляд за банківськими установами: до груп встановлені більш жорсткі нормативи", - пояснив головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.

Нацбанк зможе запобігти виведенню коштів із банку, обмеживши розмір фінансування, виданого пов'язаним структурам.

"Крім того, це підвищить прозорість ринку: учасники будуть бачити, які компанії входять в групу, які у них є спільні проекти і які ризики вони несуть", - говорить член керуючого комітету GARP Вадим Березовик.

В Україні є кілька фінансових установ, які належать одному власнику. У них, як правило, входять банки, лізингові, факторингові, страхові компанії та компанії з управління активами. Наприклад, угорський OTP контролює в Україні ОТП Банк, КУА "ОТП Капітал", "ОТП Лізинг" та "ОТП Факторинг Україна". Проте реєструвати банківські групи власники активів не поспішають - НБУ затвердив регламент більше року тому, але поки про реєстрацію повідомила лише одна група.

"Структура власності українських банків і фінансових компаній така, що визначити кінцевого бенефіціара досить складно, у результаті Нацбанк не може застосувати санкції до підконтрольним йому компаніям",- пояснює Березовик.