ua en ru

НБУ починає публікацію даних про проведення валютних інтервенцій

НБУ починає публікацію даних про проведення валютних інтервенцій Фото: НБУ починає публікувати дані про валютні інтервенції (НБУ)

Інформація буде публікуватися щотижня

Національний банк України починає щотижневу публікацію результатів проведення валютних інтервенцій у форматі запиту кращого курсу з метою підвищення прозорості діяльності НБУ на міжбанківському валютному ринку. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Валютні інтервенції цієї форми здійснюються з осені минулого року з метою оперативного реагування на зміни ситуації на валютному ринку шляхом запиту по ціні на купівлю/продаж іноземної валюти у суб'єктів ринку через торговельно-інформаційні системи та укладення угод з банком, який запропонував найкращу ціну.

Згідно з оприлюдненими критеріям відбору, у цій валютній інтервенції НБУ можуть брати участь 20 банків, які за підсумками попереднього кварталу мають кращий загальний рейтинг серед банків-учасників міжбанківського ринку. Цей загальний рейтинг розраховується на основі місця банку в кожному із трьох складових рейтингів, побудованих за трьома критеріями:

- обсяг операцій банку з купівлі та продажу іноземної валюти з іншими суб'єктами ринку і Національним банком (питома вага місця в цьому рейтингу в розрахунку загального рейтингу становить 50%);

- обсяг операцій банку з клієнтами з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти (питома вага місця в цьому рейтингу - 30%);

- обсяг активів банку (питома вага місця в цьому рейтингу - 20%)

Такі критерії дають можливість відібрати з діючих 87 банків ті 20 фінансових установ, питома вага яких у загальному обсязі операцій на міжбанківському валютному ринку перевищує 70%. Перелік банків-учасників інтервенції публікується на початку кожного кварталу.

Всього з початку 2017 обсяг продажу Національним банком валюти через інтервенції у формі запиту кращого курсу склав 154 млн доларів, обсяг купівлі – 1,039 млрд доларів.

Досі дані щодо обсягів проведених інтервенцій у формі запиту кращого курсу публікувалися в прес-релізах Національного банку про стан міжнародних резервів України за підсумками попереднього місяця. Зазначені дані також входили до загальним показником обсягу валютних інтервенцій НБУ за підсумками місяця, що публікуються в розділі "Показники валютного ринку".

В подальшому ознайомитися з щотижневої інформації за обсягами валютних інтервенцій у формі RFQ можна буде у "Показники валютного ринку" на головній сторінці Офіційного інтернет-представництва НБУ. Зараз вже опубліковані дані за перший звітний період - з 20 по 24 листопада включно (за цей тиждень загальний обсяг купівлі валюти Національним банком через інтервенції у формі RFQ склав 30 млн доларів, продажу - 20 млн доларів.

Зазначимо, інтервенції у формі запиту кращого курсу, або RFQ (від англ. Request for quotation - запит котирувань), є однією з чотирьох форм валютних інтервенцій, які сьогодні застосовує НБУ для досягнення трьох цілей, встановлених Стратегією валютних інтервенцій на 2016-2020 роки. А саме - для згладжування функціонування валютного ринку, накопичення міжнародних резервів, а також підтримання трансмісії ключової процентної ставки як основного інструменту грошово-кредитної політики.

Нагадаємо, НБУ визначив список банків для валютної інтервенції в III кварталі 2017.