ua en ru

Нацбанк оприлюднить новий прогноз інфляції у кінці жовтня

Нацбанк оприлюднить новий прогноз інфляції у кінці жовтня Фото: новий прогноз по інфляції стане відомий в кінці жовтня (НБУ)

Прогноз і часові орієнтири щодо інфляції стануть відомі після засідання правління НБУ

Новий прогноз рівня інфляції та часові орієнтири повернення до цільового показника будуть озвучені Національним банком України у кінці жовтня цього року. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, оновлений прогноз стане відомий після засідання правління НБУ щодо монетарної політики, яке відбудеться 26 жовтня.

Щодо поточних показників, НБУ констатував у вересні уповільнення базової інфляції в річному вимірі сповільнилася до 7,7%, а в місячному вимірі інфляція склала 1,9%.

Насамперед високими темпами зростали ціни на послуги, що входять в індекс базової інфляції, зокрема, це стосується вартості послуг середнього та вищої освіти, виросли на тлі збільшення витрат на оплату праці.

Також прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, зокрема, м'ясну та молочну продукцію, через підвищення цін на відповідні сирі продукти. У той же час сповільнилося подорожчання одягу, взуття, а також інших, переважно імпортних непродовольчих товарів (електроніка, побутова техніка та товари для особистого догляду) завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку.

Також, згідно з попередніми прогнозами, сповільнилося зростання цін і тарифів, які регулюються адміністративно – на 25,9% в річному зіставленні.

Така динаміка склалася завдяки тому, що у вересні минулого року відбулося підвищення тарифів на електроенергію. У той же час, у вересні рішенням уряду були збільшені мінімальні ціни на алкогольні напої, в результаті чого відбулося очікуване прискорення зростання цін на них до 17,5%, а також 41,1%-го подорожчання тютюнових виробів.

Крім того, продовжив прискорюватися зростання цін на хліб та транспортні послуги на тлі зростання їх собівартості.

Також очікуваним для НБУ було прискорення на 12,4% зростання цін на паливо. Зокрема, у вересні подорожчали бензин і дизельне паливо на тлі зростання цін на нафту на світових ринках і підвищення обмінного курсу євро, оскільки акцизи на паливо встановлені саме в цій валюті.

Крім того, незважаючи на зниження цін на скраплений газ в кінці вересня, за підсумками місяця вони виявилися вищими, ніж у серпні, що зумовило їх істотне прискорення в річному вимірі.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, інфляція в Україні у вересні склала 2%.