ua en ru

Нацбанк, незважаючи на вимогу МВФ, залишився підзвітним Президентові і Раді, - нардеп

Нацбанк, незважаючи на вимогу МВФ, залишився підзвітним Президентові і Раді, - нардеп Фото: Сергій Рибалка

НБУ активно наполягав прибрати норму про підзвітність

Незважаючи на вимогу МВФ, Національний банк України залишився підзвітним Президентові та Верховній Раді. Про це в коментарі РБК-Україна повідомив голова комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Рибалка (фракція Радикальної партії) за підсумками прийняття законопроекту про розвиток інституційної спроможності Нацбанку.

"Підзвітність (Нацбанку, - ред.) залишається Верховній Раді і Президенту України. Національний банк, як був, так і залишається підзвітний Верховній Раді і Президенту України", - зазначив Рибалка.

Нардеп розповів, що ще під час обговорення поправок до другого читання два тижні тому НБУ активно наполягав прибрати норму про підзвітність із законопроекту.

"Що стосується підзвітності та взаємодії на комітеті (з питань фінансів і банківської діяльності, - ред.) перший заступник (голови Нацбанку, - ред.) рвав сорочку і говорив, що це (усунення норми про підзвітність, - ред.) вимога МВФ і крапка", - додав Рибалка.

За його словами, положення про підзвітність не має вплинути на рішення МВФ про виділення другого траншу макрофінансової допомоги Україні. Також законопроектом передбачається, що відповідальність за дії Національного банку буде частково переведена на заступників голови держрегулятора, а чиновникам залишено право дорадчого голосу на засіданнях ради Нацбанку.

Не підтримали парламентарії і правку про заборону членам сім'ї членів правління Національного банку отримувати кредити в комерційних банках. У комітеті вважають, що такий дозвіл породжує корупційну складову і можливість тиску з боку членів правління на комерційні банки.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада звільнила НБУ від надання прогнозу валютного курсу.