ua en ru

Нацбанк допускає подальше підвищення облікової ставки

Нацбанк допускає подальше підвищення облікової ставки Фото: НБУ має намір і далі підвищувати облікову ставку (НБУ)

Короткі підсумки засідання монетарного комітету НБУ почали публікуватися на сайті регулятора

Національний банк України допускає, що буде і надалі підвищувати облікову ставку. Про це йдеться у підсумках засідання членів комітету з монетарної політики НБУ щодо рівня облікової ставки за 24 січня, які сьогодні вперше опублікував Нацбанк.

"Більшість членів комітету з монетарної політики прийшли до думки, що існує ймовірність подальшого підвищення облікової ставки в найближчій перспективі за відсутності суттєвих ознак зниження інфляційного тиску", - йдеться в протоколі останнього засідання.

При цьому, темпи підвищення можуть також істотно прискоритися.

Як пояснюють у Нацбанку, такі заходи дозволять знизити інфляцію у разі припинення довгострокового співробітництва з МВФ.

Таким чином, виходячи з наявності таких ризиків, а також незбалансованих дій міністерства фінансів, є ймовірність, що НБУ не перестане підвищувати облікову ставку в цьому році і навряд чи знизить.

"Ймовірність пом'якшення монетарної політики до кінця 2018 року залишається низькою", – сказано в заяві.

Нацбанк розповів, що шість з семи членів монетарного комітету виступили за підвищення облікової ставки на 1,5 в. п., тоді як один неназваний член комітету пропонував підняти на 1 п. п.

В регуляторі розуміють, що така політика є шоком для підприємців, проте існуюче і посилення інфляційного тиску не дозволяє знижувати ставку.

Більшість членів комітету з монетарної політики висловилася за більш істотне підвищення облікової ставки в січні 2018 року, ніж у жовтні та грудні 2017 року.

"Таке підвищення відповідає посилення ризиків для зниження інфляції на прогнозованому горизонті. Нацбанк повинен бути рішучим у протидії інфляційним ризикам і досягненні цінової стабільності", сказано в матеріалах НБУ.

Короткі підсумки засідання монетарного комітету будуть публікуватися на 11 день після дати засідання.

Нагадаємо, за підвищення облікової ставки Нацбанку до 16% в Україні різко зросли ставки за міжбанківськими кредитами.

У свою чергу глава Ради НБУ Богдан Данилишин розкритикував таке рішення головного банку країни.