ua en ru

У НАТО заявили про зростання ризику виникнення нової холодної війни

У НАТО заявили про зростання ризику виникнення нової холодної війни Фото: НАТО (nato.int)

Зростаюча військова потужність в Росії і Китаї може призвести до холодної війни

Зростаюча військова міць Китаю і Росії та заходи НАТО, спрямовані на посилення своїх військових можливостей, можуть призвести до нової гонки озброєнь кшталт холодної війни. Про це йдеться в доповіді НАТО, передає "Голос Америки".

У звіті названі 20 глобальних тенденцій, які можуть вплинути на Альянс до кінця 2035 року - починаючи від штучного інтелекту і прискорення розвитку технологій до зміни клімату і зростаючого гендерної нерівності.

Генерал Денис Мерсьє, верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО з питань трансформації, заявив, що звіт свідчить про великий ризик виникнення міждержавної війни, ніж в звіті НАТО 2013 року.

Зазначено, що навесні його команда оприлюднить додатковий доповідь, в якій буде міститися інформація про те, що НАТО має зробити, щоб реагувати на ці тенденції.

У звіті зазначено, що легкий доступ до технологій і глобальний характер кіберпростору полегшить розширення терористичних мереж, погрожуючи існуючої майже монополії, яку державні суб'єкти мають в області високотехнологічного зброї.

Так, у звіті йдеться, що витрати на оборону почали рости після анексії Росією українського Криму в 2014 році, а прогнози передбачають подальше збільшення до 2045 року. Також автори попереджають, що збільшення витрат "може почати гонку озброєнь, як це було під час "холодної війни".

Нагадаємо, на початку жовтня генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний Альянс не зацікавлений в новій холодній війні з Російською Федерацією.