ua en ru

НАТО завершить операцію в Лівії до 31 жовтня, - Расмуссен

Країни Північноатлантичного альянсу досягли попередньої угоди про завершення операції в Лівії до 31 жовтня ц.р. Відповідну заяву зробив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, передає Associated Press.
За його словами, формальне рішення щодо завершення операції буде прийнято державами НАТО на наступному тижні.
Як відзначає агентство, на рішення керівників альянсу почати згортання операції в Лівії вплинула звістка про вбивство екс-глави країни Муаммара Каддафі.
Колишній лівійський лідер Каддафі, який правив країною більше 40 років і перебував у бігах з серпня 2011 р., був убитий 20 жовтня 2011 р. бійцями Перехідної національної ради (ПНР) Лівії в своєму рідному місті Сірті, який залишався останнім форпостом вірних йому сил. Це сталося, коли колона поваленого глави держави намагалася вирватися з обложеного населеного пункту. Спочатку авіація НАТО завдала по ній удар, змусивши повернути назад, потім конвой був атакований бойовиками ПНР.
З лютого ц.р. в Лівії йде громадянська війна між прихильниками Каддафі і його супротивниками, які створили ПНР і оголосили її законною владою в країні. На боці останніх в конфлікт втрутилося НАТО після відповідної резолюції Ради безпеки ООН.
Наприкінці серпня за підтримки Північноатлантичного альянсу сили ПНР взяли столицю країни, Тріполі. Цей орган влади визнали легітимним більше 60 держав світу.