ua en ru

НАТО завершило військову операцію в Лівії, - Расмуссен

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен відвідав столицю Лівії Тріполі, передає Reuters. В ході свого виступу він підвів підсумки операції альянсу проти сил Муаммара Каддафі, позначивши їх як "благополучний результат".
"Це здорово - бути у вільній Лівії. Ми діяли, щоб захистити вас. Разом ми перемогли. Лівія остаточно вільна від Бенгазі до Бреги, від Місурата до Західних гір і Тріполі", - звернувся до присутніх Расмуссен.
Крім того, глава альянсу підкреслив, що він "гордий" стояти на чолі організації, яка сім місяців протистояла військам Каддафі.
Військова операція НАТО в Лівії закінчилася 31 жовтня в 23:59 за часом Тріполі (23:59 за київським часом).
27 жовтня Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію, яка анулює мандат на проведення іноземними силами операції зі встановлення безпольотної зони над Лівією.
НАТО почало виконувати резолюції ООН в середині березня, коли вірні Каддафі війська підходили до Бенгазі і фактично перемагали в громадянській війні. Завдяки допомозі Північноатлантичного альянсу противники полковника не тільки втримали схід країни, але і зайняли майже всю Лівію, убивши Каддафі.