ua en ru

НАТО не бачить загрози в російських навчаннях у Білорусі, - Столтенберг

НАТО не бачить загрози в російських навчаннях у Білорусі, - Столтенберг Фото: генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг (president.gov.ua)

Росія повинна дотримуватися прозорості і передбачуваності військових навчань

НАТО не бачить безпосередньої військової загрози в навчаннях російських військових, які пройдуть в Білорусі у вересні цього року. Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в інтерв'ю телеканалу "112 Україна".

"Ми будемо спостерігати за навчаннями "Захід". Всі країни мають право тренувати свої Збройні сили, але для нас важливо, щоб це відбувалося прогнозовано і у відповідності з міжнародними зобов'язаннями. Зокрема, підписаними у Відні документами - це домовленості, за якими, в тому числі, Росія погодилася на прозоре спостереження за масштабними військовими навчаннями", - заявив він.

Також Столтенберг закликав Росію поважати Віденську угоду, яка "сприяє тому, щоб дотримувалися прозорість і передбачуваність військових навчань".

"НАТО не бачить безпосередньої військової загрози жодної з країн-учасниць Альянсу. Але ми бачимо, що Росія відповідальна за агресивні дії проти України, анексувавши Крим і також дестабілізуючи Східну Україну, і ми закликаємо Росію відвести всі свої сили звідти", - додав генеральний секретар НАТО.

Крім цього, нагадав він, на сході України знаходяться тисячі російських військових. На думку Столтенберга, вони повинні бути відведені.

"Росія повинна використовувати весь свій вплив на бойовиків, щоб забезпечити повне виконання мінських угод", - підкреслив він.

Як повідомлялося раніше, Столтенберг заявив, що НАТО щодня працює над реформою оборонної сфери України.

Також він підкреслив, що НАТО продовжить надавати практичну допомогу Україні.

"Ми закликаємо Вас продовжувати цей прогрес. Ці реформи необхідні для забезпечення безпеки та процвітання всіх українців, а також для приєднання України до НАТО. НАТО продовжить підтримувати Вас на цьому шляху", - підсумував він.

Нагадаємо, Україна може отримати зброю в ході переговорів з окремими країнами НАТО.