ua en ru

НАТО організовує "гарячу лінію" з РФ

НАТО організовує "гарячу лінію" з РФ Фото: НАТО організовує "гарячу лінію" з РФ

Ініціатива створення прямого зв'язку належить Франка-Вальтера Штайнмайеру

Вперше після закінчення холодної війни НАТО організовує "пряму лінію" з російським військовим командуванням. Про це повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"НАТО і російські військові власті будуть підтримувати канали зв'язку", - сказав виданню джерело організації.

За його словами, доступ до прямих переговорів з Москвою отримають головнокомандуючий об'єднаними силами НАТО в Європі і голова військового комітету альянсу. Передбачається, що канали зв'язку будуть завжди відчиненими і піддаватися постійній перевірці.

Співрозмовник не уточнив, коли система буде активована. Операція класифікована як секретна. При цьому видання з'ясувало, що російська сторона вже отримала контактні номери.

Ініціатива створення прямого зв'язку НАТО з російськими військовими властями належить міністру закордонних справ Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмайеру. У грудні минулого року на тлі зростання напруженості з-за українського кризи глава німецького зовнішньополітичного відомства закликав вжити заходів, "щоб конфлікт не вийшов з-під контролю і не привів до військової ескалації". Він також висловив побоювання з приводу скорочення контактів між військовими: оскільки НАТО припинило співпрацю з Росією, у сторін залишилося мало можливостей обмінюватися інформацією про військових навчаннях та польотах дальньої авіації.

Нагадаємо, у НАТО стурбовані зростанням числа неочікуваних військових навчань в Росії.