ua en ru

НАТО не помітило відведення російських військ від кордонів України

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що альянс не помітив ознак відведення військ від кордонів України.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен (на фото) заявив, що альянс не помітив ознак відведення військ від кордонів України, передають "Новини Євросоюзу".

"Ми не бачили ніяких ознак відведення Росією її військ. І тому ми продовжуємо закликати Росію відвести свої війська, дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань, зупинити підтримку сепаратистів і почати політичний процес", - заявив генсек НАТО.

Нагадаємо, 7 травня Президент Росії Володимир Путін заявив про те, що російські війська були відведені від українських кордонів на навчальні полігони.

"Це не ми, учасники цього конфлікту, не ми - сторона в цьому конфлікті, сторони в межах України. Нам весь час говорили, що турбують наші війська біля українських кордонів. Ми їх відвели, вони знаходяться сьогодні не на українському кордоні, а в місцях, де вони проводять свої регулярні навчання - на полігонах. Це легко перевіряється за допомогою сьогоднішніх сучасних засобів розвідки, в тому числі з космосу - все видно", - зазначив він.

У свою чергу Державна прикордонна служба України поки не підтверджує відведення російських військ від україно-російського кордону.

"Заявити та зробити - це різні речі. Росія вже неодноразово заявляла, що відвела війська. Насправді ніякого там безпосередньо руху вздовж кордону ми не помічали", - заявили у відомстві.

У той же час верховний головнокомандувач силами НАТО в Європі Філіп Бридлав розповів, що НАТО розгляне питання про постійне розміщення військ у Східній Європі у зв'язку з ситуацією в Україні

Раніше НАТО організував перекидання невеликого контингенту сухопутних сил, авіації і військово-морських сил в Східну Європу, в тому числі в прибалтійські республіки, Польщі і Румунії, проте термін його перебування в цих країнах має закінчитися в кінці 2014 р.