ua en ru

НАТО не планує вторгатися в Сирію та Іран, - Расмуссен

Північноатлантичний альянс не планує втручатися в сирійський конфлікт або вторгатися в Іран. Таку заяву в інтерв'ю турецькій новин телекомпанії NTV зробив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

"У нас таких планів немає", - констатував Фог Расмуссен. При цьому він закликав владу Сирії піти назустріч "законним вимогам народу країни".

Нагадаємо, в Сирії з березня 2011 р. продовжується протистояння влади й опозиції. Для моніторингу ситуації в кінці грудня 2011 р. туди була направлена місія спостерігачів Ліги арабських держав (ЛАД). За підсумками її роботи 22 січня 2012 р. міністри закордонних справ країн - членів Ліги розробили план мирного врегулювання, який передбачає відставку Президента Сірії Башара Асада і проведення в країні парламентських і президентських виборів. Дамаск ці пропозиції відкинув. Вслід за цим в низці арабських країн повідомили про припинення участі своїх представників у наглядової місії. 28 січня її робота була повністю припинена у зв'язку із загостренням ситуації в Сирії.

У Раді Безпеки ООН 4 лютого 2012 р. відбулося голосування за проектом резолюції по Сирії, внесеним делегацією Марокко спільно з низкою західних і арабських країн. Росія і Китай, що володіють правом вето, проголосували "проти", і резолюція в підсумку не була прийнята. Незадоволеність Росії викликав пункт резолюції, в якому йшлося про те, що Президент Сирії Башар Асад повинен залишити свій пост у тритижневий термін. Раніше, 4 жовтня 2011 р.РФ і КНР при голосуванні в Радбезі ООН також наклали вето на проект резолюції із засудженням влади Сирії.