ua en ru

НАТО має намір надати Україні допомогу в реформуванні оборонного комплексу, - генсек

Північноатлантичний альянс (НАТО) має намір надати Україні допомогу в реформуванні оборонного комплексу та реорганізації Збройних Сил.

Північноатлантичний альянс (НАТО) має намір надати Україні допомогу в реформуванні оборонного комплексу та реорганізації Збройних Сил. Про це заявив генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен в інтерв'ю іспанському виданню El Pais.

"Ми готуємо пакет, який буде представлений міністрами закордонних справ країн-членів НАТО - ред.) в кінці місяця. Не вдаючись у подробиці, він буде включати в себе допомогу в реформуванні сектору оборони та модернізації Збройних Сил. Це буде зручне співробітництво, яке буде сприяти, наприклад, доступу України до навчань НАТО", - повідомив фог Расмуссен.

Генсек НАТО зазначив, що понад 20 років альянс прагнув залучити Росію до співпраці, але у світлі останніх подій російська сторона змусила визнати її противником. В результаті, НАТО довелося адаптуватися до нових подій.

"Ми посилили спостереження за повітряним простором країн Балтії, розмістили свої судна в Балтійському і Чорному морях, провели навчання в країнах Балтії та Польщі... Подальші дії, якщо вони необхідні, будуть включати оновлення планів оборони, військові навчання, а також розгортання військ", - зазначив фог Расмуссен.

Генсек альянсу також підтвердив, що реформування української армії може дозволити їй взяти участь у навчаннях НАТО в подальшому.

Фог Расмуссен звернув увагу, що "двері НАТО залишаються відкритими для європейських демократій, які відповідають вимогам".