ua en ru

НАТО готово використовувати статтю про колективну оборону

НАТО готово використовувати статтю про колективну оборону Фото: Йенс Столтенберг (nato.int)

Альянс заявляє про готовність до масштабної кібератаки

НАТО готово в разі потенційної масштабної кібератаки задіяти п'яту статтю договору організації, що передбачає колективні дії у відповідь у разі нападу на одну з країн. Про це у четвер, 5 квітня, в Оттаві заявив генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг, передає DW.

Зокрема, він розповів, що у п'ятої статті договору НАТО, йдеться, що "збройний напад на одну або декілька країн НАТО в Європі або Північній Америці буде розглядатися як напад на альянс в цілому".

"НАТО дуже серйозно сприймає кіберзагрози, ми спостерігаємо все більша кількість кібератак", - зазначив Столтенберг.

Як відомо, НАТО поки що єдиний раз застосовувала п'яту статтю - після атаки 11 вересня 2001 року, коли країни альянсу виступили з рішенням підтримати США у боротьбі з міжнародним тероризмом.

На даний момент, для протидії кібератакам в системі НАТО вже була створена команда з 200 експертів, яка готова "допомогти зміцнити кибероборону країнам альянсу", підкреслив Столтенберг. Також він додав, що "кібератаки можуть нести такі ж руйнування, як і військові атаки".

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, найбільша у світі соціальна мережа Facebook заблокувала понад 270 сторінок російського "Агентства досліджень інтернету" (IRA), які, за її даними, іспользовались для політичного впливу на користувачів з Росії і російськомовних жителів її країн-сусідів, зокрема України.