ua en ru

НАТО і ЄС домовилися об'єднати зусилля проти загрози "гібридної війни"

НАТО і ЄС домовилися об'єднати зусилля проти загрози "гібридної війни" Фото: Федеріка Могеріні і Йенс Столтенберг

Буде забезпечена розробка взаємодоповнюючих стратегій

ЄС і НАТО домовилися спільно протистояти загрозам "гібридної війни, яку Росія розв'язала проти України. Про це, як випливає з заяви НАТО домовилися генеральний секретар військового блоку Йенс Столтенберг і глава зовнішньої політики Євросоюзу Федеріка Могеріні за підсумками дводенної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в турецькій Анталії.

"Ми доручили нашим фахівцям активізувати взаємодію НАТО та ЄС у питанні протистояння гібридним війнам. Ми забезпечимо розробку взаємодоповнюючих стратегій, щоб ми могли швидко і ефективно протистояти загрозам гібридної війни, з якими можуть зіткнутися країни-члени наших організацій", - зазначив Столтенберг.

Такі загрози, серед іншого, включають ризик зазнати ударів із застосуванням звичайних видів зброї, кібератакам, бути дезорієнтованим і дезінформованим, пояснюється в повідомленні.

За словами Столтенберга, альянс розпочав наймасштабнішу програму зміцнення системи колективної безпеки з часу закінчення "холодної війни". Вона передбачає збільшення чисельності та підвищення оперативності сили реагування НАТО, ядром яких виступають так звані "передові сили".

"Ми зменшуємо час прийняття рішень, покращуємо обмін розвідданими, а також зміцнюємо кібербезпеку", - додав Столтенберг.

Нагадаємо, Європейський союз хоче посилити співпрацю з НАТО через конфлікти навколо Європи.