ua en ru

НАТО довіряє розслідуванню Британії у справі Скрипалів, - Столтенберг

НАТО довіряє розслідуванню Британії у справі Скрипалів, - Столтенберг Фото: Йенс Столтенберг (nato.int)

В альянсі повністю солідарні з Великобританією після застосування "Новачка" у Солсбері

НАТО повністю довіряє висновкам Великобританії і даними британської розвідки щодо розслідування отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському місті Солсбері. Про це заявив генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг в інтерв'ю ВВС, передає РБК-Україна.

Він зазначив, що НАТО повністю солідарні з Великобританією після застосування нервово-паралітичної речовини в Солсбері.

"Ми повністю довіряємо висновкам Великобританії і даними британської розвідки", - зазначив генсек альянсу.

За його словами, члени НАТО, в тому числі NATO Health Organisation, відреагували твердо і жорстко.

"НАТО і члени альянсу вислали значне число російських чиновників і дипломатів у відповідь на атаку в Солсбері.Радник з національної безпеки Великобританії Марк Седвілл також поінформував Північноатлантичну раду, країни-члени НАТО про те, як розвивається ситуація в цій справі. І ми продовжимо перебувати в щільному контакті з нашим союзником Великобританією з цього питання, оскільки будь-яке застосування хімічної зброї та нервово-паралітичних речовин викликає дуже серйозну стурбованість у всіх членів НАТО", - заявив Столтенберг.

Раніше розслідуванні Bellingcat було встановлено особу "Руслана Боширова", одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Як відзначає видання, в пошуку допоміг сайт військового училища, що опублікував список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Серед них був Анатолій Чепіга. Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року підтвердила цю гіпотезу.

Також в Британії встановили особи двох чоловіків, які фігурують в отруєнні Скрипалів в англійському місті Солсбері. Їх звинуватили у змові з метою вбивства з використанням речовини "Новачок".

Пізніше РБК-Україна також писало, що в Британії вирахували третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів. Зокрема, ще до приїзду в Британію безпосередніх виконавців замаху на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері приїжджав співробітник ГРУ, який проводив розвідку на місцевості.

Також було встановлено, що співробітники ГРУ РФ, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів, з вересня 2016 року по березень 2018 майже 30 разів літали в Європу, найчастіше - в Женеву. Окрім того, у Британії заявили, що підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов є офіцерами військової розвідки Росії.