ua en ru

Наскільки знизяться ціни на житло в Києві?

За минулий рік ціни на столичні квартири знизилися майже на 37%. Але це не межа. Швидше за все, вартість продовжить знижуватися, і падіння в результаті становитиме 50%, вважає незалежний експерт з питань нерухомості Ярослав Цуканов.

За минулий рік ціни на столичні квартири знизилися майже на 37%. Але це не межа. Швидше за все, вартість продовжить знижуватися, і падіння в результаті становитиме 50%, вважає незалежний експерт з питань нерухомості Ярослав Цуканов.

Квартири в Києві стали набагато дешевше, але тільки в доларовому еквіваленті. Так, ціни на столичні квартири за минулий рік знизилися майже на 37%, тобто на 627 доларів. У результаті, В середньому зараз вартість квадратного метра досягає майже 2 тисяч доларів. Як зміняться ціни на житло в цьому році, радіостанція Голос Столиці дізналася у незалежного експерта з питань нерухомості Ярослава Цуканова.

Ціни знижуються в доларах, але в той же час у гривні ціна зростає. Як взагалі така ситуація впливає на активність на столичному ринку нерухомості?
- Активність падає все більше і більше. Тобто кількість угод скорочується. Те, що в доларовому еквіваленті ціна падає, а в гривневому трошки підросла - це цілком природно, тому що виробники будматеріалів намагаються зафіксувати свій прибуток, продаючи будматеріали в доларах. Відповідно, є паливна складова, складова імпортних будматеріалів при обробці, яка зафіксована або в доларах, або в євро, тому в гривнях ціна трохи підросла. Як показувала практика минулих криз, ціна на нерухомість просідала порівнянно просіданню національної валюти. Тобто якщо ми девальвували на 10% у валюті, відповідно, ціна просідала десь вдвічі. Якщо зараз 37%, то думаю, що...

Дійде все-таки здешевлення до 50%?
- По ідеї, повинно дійти. Чому так повільно відбувається процес на ринку нерухомості? Бо він у нас в країні прямий, це ринок продавця і покупця. Немає ніяких індикаторів, від яких можна було б відштовхнутися, як в інших розвинених країнах. Тобто, наприклад, біржові індикатори, де виступають цінні папери різних фондів, які вкладають у нерухомість. Якщо їх папери просіли, наприклад, на 5%, то зрозуміло, що ринок нерухомості теж може в найближчі місяці просісти на кілька відсотків і дійти до п'яти. У нас же це відбувається безпосередньо. Цей процес притирання йде, поки до продавця нарешті не дійде, що доларів немає і ціни впали досить сильно. Це називається прямий ринок споживача. Тому ця притирання триває довго, як мінімум рік. І ось цей проміжок між падінням національної валюти і падінням ціни на ринку нерухомості в доларовому еквіваленті, він досить великий, близько року мінімум.

Тобто гривня девальвувала вже на 100%, ціни опустилися на 37%, але вони опустяться як мінімум до 50% у доларах незалежно від того, яка ціна буде на гривню далі?
- Я безапеляційно це не стверджую, але практика минулих років і, в принципі, всі підрахунки показують, що швидше за все так.

А що на первинному ринку? Курс долара впливає на новобудови?
- На первинному ринку, звичайно, все сумно. За фактом, їм дешевше було б два роки тому, коли вони починали будівництво, просто все перевести в долари, а зараз долари продати й заробити гривню, рази в два більше, ніж вони запрацюють на будівництві.

Найбільше зниження цін на столичні квартири в 2014 році спостерігалося в Солом'янському районі Києва - майже на 39%. Найменше квартири подешевшали в Деснянському районі - на 33%.
Джерело: newsradio.com.ua