ua en ru

НАСК "Оранта" планує продати блокуючий пакет акцій

Голова наглядової ради НАСК "Оранта" Олег Спілка 20 квітня заявив, що частина акціонерів страховика ведуть переговори про продаж нерезиденту пакета акцій компанії, розмір якого перевищує блокуючий (понад 25%). Про це пише видання "Комерсант-Україна".

"Зараз переговори на фінальному етапі", - сказав О.Спілка За офіційними даними, власниками понад 10% акцій "Оранти" на 31 грудня 2010 р. були казахський БТА Банк (30,39%) і кіпрська Backwood Holdings Ltd (13,36 %). О.Спілка уточнив, що акціонерам під мандатом EastOne (управляє активами Віктора Пінчука) належить близько 32% акцій "Оранти", БТА Банку - більше 35%, а О.Спілці та його секретаря - ще 25%.
У стані продажу "Оранта" знаходиться не перший рік. Восени 2009 р. до складу її акціонерів увійшов співвласник Дельта Банку Микола Лагун, а в квітні 2010 р. гендиректор ІК Clever Management Сергій Сулімов заявив про бажання Миколи Лагуна вийти з капіталу проблемного страховика (у 2009 р. збиток "Оранти" склав 237 млн ​​грн) і неможливості впливати на діяльність НАСК. Вже в серпні EastOne уклала з міноритаріями "Оранти", яких представляв М.Лагун, договір про "консультуванні при управлінні належним їм пакетів акцій" та "участь у розробці стратегії компанії". В кінці січня 2011 року ІК "Трійка Діалог" отримала мандат на продаж більше 50% акцій НАСК, якими керувала EastOne.
Зміна власників "Оранти" може відбутися в період її низької прибутковості. За 2010 р. НАСК "Оранта" показала лише 8,6 млн грн чистого прибутку, тоді як її "дочки" - концерн "Оранта", "Оранта Онлайн", "Гарант-Ассистанс", які надавали "Оранті" різні послуги, отримали збитки на суму 6,9 млн грн. Плани на 2011 р не амбітні. О.Спілка відзначив, що компанія планує показати прибуток не менш ніж в 2010 р.