ua en ru

Насиров: постанова Кабміну не зобов'язує бізнес розмитнювати вантажі за цінами ДФС

Насиров: постанова Кабміну не зобов'язує бізнес розмитнювати вантажі за цінами ДФС Фото: Роман Насіров

Глава ГФС захищає скандальна постанова

Постанова Кабінету міністрів України №724 не зобов'язує бізнес розмитнювати вантажі, що імпортуються в Україну, за цінами, визначеними Державною службою фіскальної (ДФС). Про це сьогодні в ході брифінгу заявив Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, передає кореспондент РБК-Україна.

"По-перше, постанова внесла зміни в роботі митниці, а не в процедуру митного оформлення і визначення тарифів. Норми зазначеної постанови не вводять нових методів або методики визначення митної вартості товарів - у нас був митний кодекс, у нас залишається митний кодекс України",- заявив Насіров.

При цьому він також зазначив, використання єдиних орієнтовних показників митної вартості товарів необхідно тільки для аналізу, виявлення та оцінки ризиків щодо заявлених декларантом достовірних відомостей про митну вартість товарів, у тому числі невірне визначення митної вартості.

"Твердження, що цією постановою бізнес зобов'язується розмитнювати вантажі за цінами ГФС зовсім не відповідає дійсності",- підкреслив Насиров.

Нагадаємо, 16 вересня 2015 р. Кабінет міністрів прийняв постанову №724, у відповідності з яким ГФС повинна розробити та забезпечити використання єдиних орієнтовних показників митної вартості на підставі аналізу середньозваженої митної вартості імпортованих в Україну товарів протягом останніх шести місяців.

Губернатор Одеської області Михайло Саакшвілі виступив з різкою критикою цієї постанови, заявивши, що воно не вирішило проблему, а тільки паралізувало розмитнення товарів на кордоні.

Однак Насіров спростував зупинку процесу оформлення імпортних товарів на митниці.