ua en ru

В "Нашому краї" вимагають від влади зупинити впровадження платної медицини

В "Нашому краї" вимагають від влади зупинити впровадження платної медицини Фото: Юрій Гранатуров

Гранатуров закликав владу зупинити впровадження платної медицини

Держава повинна гарантувати українцям право на безкоштовну медицину, а не створювати умови для впровадження платної у вигляді часткового покриття витрат на лікування. Про це заявив співголова партії "Наш край" Юрій Гранатуров, коментуючи реформу медицини від уряду, повідомляє прес-служба політсили.

Зокрема, на думку політика, пакет медичних реформ, підготовлений Міністерством охорони здоров'я, фактично спрямований на ліквідацію державної системи медичної допомоги на користь розвитку приватної медицини.

"Медична реформа Міністерства охорони здоров'я – це відхід від безкоштовної державної медичної допомоги та перехід до платної медицини, тобто пряме порушення Конституції. Участь держави після реформи – часткове покриття витрат на лікування пацієнта в лікарні будь-якого типу власності. Решта платить пацієнт зі своєї кишені", - заявив Гранатуров.

Він переконаний, що впровадження такої реформи може повністю зупинити державну систему медичної допомоги та позбавить громадян права на безкоштовну медицину. У зв'язку з цим Гранатуров закликає забезпечити українцям безкоштовну медицину, а не створювати умови для впровадження платної.

Співголова партії зазначив, що "Наш край" вимагає від усіх гілок влади, у відповідності з Конституцією України, забезпечити українців безкоштовною медичною допомогою.

"Наш край" вимагає від уряду розробки програми модернізації системи державної медичної допомоги, яка передбачає системне і комплексне оновлення обладнання та покращення якості надання допомоги в закладах охорони здоров'я країни. Люди не звертаються в приватні лікарні та клініки не тому, що не хочуть або не довіряють їм, а тому що у них немає для цього фінансових можливостей", – розповів Гранатуров.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив пакет законопроектів щодо впровадження реформи фінансування медичної галузі. Пакет, переданий у Верховну Раду, містить 4 законопроекти.

Зокрема, проект закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності установ охорони здоров'я", в якому передбачено право всіх закладів охорони здоров'я встановлювати плату за послуги у сфері охорони здоров'я на підставі методики розрахунку вартості медичних послуг, яка затверджується центральним органом виконавчої влади

Також на розгляд Ради внесено законопроект "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", що передбачає гарантований обсяг медпослуг і ліків, вартість яких покривається страхуванням, закріплюється на рівні закону в державному гарантованому пакеті. Держава гарантує повне покриття вартості послуг лише в межах гарантованого пакету і тільки послуг екстреної, паліативної та первинної допомоги, що звужує можливість громадян отримувати допомогу безкоштовно. Вся інша допомога частково фінансується державою.