ua en ru

В "Нашому краї" запропонували механізм компенсації 50% кредиту населенню за утеплення стін і придбання котлів

В "Нашому краї" запропонували механізм компенсації 50% кредиту населенню за утеплення стін і придбання котлів

"Наш край" пропонує відшкодовувати з державного і місцевих бюджетів не менше 50% кредитів на заміну котлів, утеплення та інші заходи з підвищення енергоефективності. Про це сьогодні заявив Олександр Мазурчак, співголова партії "Наш край", коментуючи підсумки опалювального сезону.

За його словами, підготовку до нового опалювального сезону слід розпочати вже сьогодні. "Держава покриває частину кредитів, які беруть громадяни для заміни котла, утеплення та інших заходів по підвищенню енергоефективності. Зараз ця сума становить 20-30% кредиту. "Наш край" пропонує відшкодовувати не менше 50% кредиту, а при правильному плануванні державний і місцеві бюджети можуть покрити до 70% витрат людей на підвищення енергоефективності", - зауважив Олександр Мазурчак.


Він навів приклад з Чернігівської області, де в одному з невеликих дитячих садків завдяки заміні котла зекономили половину річних витрат на опалення – знизили витрати з 120-ти до 60-ти тис. грн. "Близько 80% будинків в Україні потребують термомодернізації. З навчальними закладами аналогічна ситуація. Тому місцеві програми повинні прийматися з урахуванням потреб як індивідуальних квартир і будинків, так і комунальних установ", - переконаний співголова партії.

У партії вважають, що цей досвід потрібно поширювати на інші регіони, розробляючи відповідні зміни в програми місцевих рад. Депутати партії "Наш край" вже працюють над змінами у радах, де вони представлені.

Як нагадали в партії, згідно з державною цільовою програмою енергоефективності, держава відшкодовує українцям від 20% суми кредиту на заходи з енергозбереження (утеплення будинків, встановлення енергозберігаючих котлів і т. д.). Для ОСББ сума відшкодування становить близько 40% від вартості використаних матеріалів та обладнання. Місцева влада підключається до програми і розробляє власні. На сьогодні в Україні вже прийнято 146 місцевих програм, що передбачають відшкодування "енергоефективного" кредиту з міського бюджету, заявили в "Наш край".