ua en ru

"Наш край" побачив загрозу для тепломагістралей столиці через ситуацію з "Київенерго"

Щоб мешканці столиці найближчим часом взимку не залишилися без обігріву будинків, вже сьогодні київська міська влада має визначитися щодо майбутнього тепломереж, котелень і двох ТЕЦ в місті після закінчення терміну договору з "Київенерго". Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак під час виїзних комітетських слухань ВР на тему енергозабезпечення столиці і тарифної політики в області енергетики і комунальних послуг.

За його словами, міські тепломережі зношені на 80%, з кожним роком аварій стає все більше. "Навіть цієї, дуже теплої зими, частина будинків опалювалася з перебоями. За кілька років відсутність інвестицій в заміну аварійних ділянок тепломагістралей може призвести до падіння якості опалення та відключення сотень будинків", – зазначив Олександр Мазурчак.


Він нагадав, що в 2017-му році закінчується термін дії договору про управління комунальним майном між "Київенерго" та Київською міською держадміністрацією.

"Вже сьогодні київська влада повинна визначитися з майбутнім тепломереж і двох ТЕЦ в місті. Якщо необхідна підготовча робота не буде проведена, ця інфраструктура і надалі буде перебувати в управлінні "Київенерго" на нинішніх умовах, або залишиться без господаря в розпал опалювального сезону – з наслідками, які неважко спрогнозувати", – повідомив співголова партії "Наш край".

З двох варіантів, між якими повинна вибрати міськадміністрація, він назвав створення комунального підприємства або проведення прозорого конкурсу на право оренди чи концесії системи централізованого опалення міста.

"У кожного з цих варіантів є свої переваги і недоліки. Але вибрати будь-який з них краще, ніж залишити все, як є", – підкреслив співголова партії "Наш край".

Він зазначив, що обов'язковою умовою виживання міської тепломережі є інвестиції в її оновлення.