ua en ru

"Наш край": українці мають право знати про зарплати та премії керівників держкомпаній

"Наш край": українці мають право знати про зарплати та премії керівників держкомпаній Фото: Сергій Шахов (facebook.com, sergey shakhov)

Топ-менеджери та віп-чиновники повинні бути підзвітні всім українцям, вважає Шахов

"Наш край" закликає уряд ввести обов'язкову публікацію заробітних плат і премій керівників державних підприємств і корпорацій. Про це заявив народний депутат від "Нашого краю" Сергій Шахов, передає РБК-Україна.

Він пояснив, що українці мають право знати, які суми йдуть на зарплати та премії менеджменту національних компаній.

"Топ-менеджери і віп-чиновники повинні бути підзвітні не лише керівництву державних підприємств і уряду, але і всім українцям. Вони отримують прибуток, працюючи на підприємствах, що належать усім українцям. Як у випадку з головою правління "Нафтогазу" Коболєвим, який отримує зарплату 20 мільйонів гривень на рік і ще стільки ж – у вигляді премії", – зазначив Шахов.

Він також звернув увагу на недавнє рішення суду оштрафувати Коболєва за небажання розкрити список менеджерів "Нафтогазу", які отримали премії.

"Суд оштрафував Коболєва лише на 1,7 тисячі гривень, але це рішення є чітким сигналом – приховувати доходи на державних посадах протизаконно. Це гроші українського народу, адже прості люди містять "Нафтогаз", оплачуючи грабіжницькі тарифи на енергоносії", – пояснив Шахов.

Він зазначив, що "Наш край" закликає уряд зробити роботу державних монополій та їх керівників прозорою.

"Приховувати від людей розмір зарплат і премій не тільки протизаконно, але й аморально. Публікація зарплат і премій керівників державних підприємств повинна стати загальнопоширеною практикою в країні", – резюмував Шахов.

Нагадаємо, минулого тижня Шевченківського райсуду Києва оштрафував Коболєва на 1,7 тис. грн за відмову оприлюднити імена менеджерів компанії, які отримують премії. Їм виплатили в загальній складності понад 1 млрд грн, що еквівалентно 47 млн доларів, за перемогу в Стокгольском арбітраж над російським "Газпромом".