ua en ru

"Наш край" вимагає заборонити відбирати житло за комунальні борги

"Наш край" вимагає заборонити відбирати житло за комунальні борги

Держава має захистити людей і заморозити примусове стягнення з населення заборгованості за комунальні послуги, щонайменше – до повного погашення аналогічної заборгованості, що виникла з вини влади. Про це сьогодні заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

За його словами, існує небезпека, що вчорашній арешт рахунків ПАТ "Київенерго" і ще 104-х теплокомуненерго змусить їх більш жорстко стягувати борги з населення.


"Головним боржником є держава. Примусове стягнення з населення заборгованості за комунальні послуги має бути заморожене, щонайменше – до повного погашення аналогічної заборгованості, що виникла з вини влади", – зазначив Олександр Мазурчак.

Він також заявив, що станом на квітень цього року 8 млрд грн населення заборгувало за тепло, гарячу воду і водовідведення. Мазурчак додав, що все ж комунальних боргів накопичилося на суму більше 13 млрд гривень, однак боргів за газ у населення, за даними Держстату, немає.

"У той же час, загальна заборгованість тепловиків за газ становить 22 млрд. Майже половина боргу за газ сформувалася в результаті невиконання державою взятих на себе зобов'язань: погашення різниці в тарифах підприємств, пільг, субсидій та заборгованість бюджетних установ", – роз'яснив він.

Партія "Наш край" вважає небезпечною тактику тепловиків, які прагнуть оплачувати борги за ЖКГ майном людей.

"Нещодавно за позовом комунальних служб Луцька суд прийняв рішення про відчуження та продаж двокімнатної квартири жителя обласного центру на відкритому аукціоні. Якщо негайно не будуть вжиті заходи, звернення в суди теплоенергокомпаній можуть набути масового характеру", – підкреслив співголова партії.

На його думку, слід законодавчо закріпити порядок, який зробить неможливим примусове стягнення заборгованості за комунальні послуги з тих, хто не платить через фінансові труднощі. "Тисячі людей не повинні стати безхатченками з вини влади", – резюмував Олександр Мазурчак.